НОВИНИ

Війна з росією. Оперативна інформація станом на 15:00 (неділя, 13 березня)

13 Березня 2022, 15:00
7 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

12:13 Михайло Федоров повідомив, що з рф іде платіжна платформа Paysend. Вона дає змогу відправляти гроші на картки Visa, Mastercard та UnionPay.

12:30 Міська Рада Мелітополя виступила проти колаборантки від ОПЗЖ Галини Данильченко, яку окупанти хочуть призначити виконуючою обов’язки мера. Депутати попросили президента України вжити всіх необхідних заходів щодо звільнення міського голови Івана Федорова й інших жителів міста. Також вони звернулися до Генпрокурорки України Ірини Венедиктової з проханням порушити кримінальну справу проти Данильченко за статтею державна зрада. 

12:37 СБУ виклала запис, у якому окупант говорить: «Страшно не те, що нас вбивають, а те, що кидають на бабки». Він розповідає, що керівництво обіцяє виплатити $2000 лише наступного місяця. За його словами «пацани» тікають з України, а він не хоче без грошей. 

12:54 Голова Львівської ОДА Максим Козицький уточнив інформацію по нічному обстрілу Яворівського полігону. Загинуло 35 людей, ще 134 з різним ступенем пошкоджень перебувають у шпиталі. На 12:00 майже всі пожежі на території Міжнародного центру ліквідовані. Вибухотехніки й інші фахівці дообстежують територію, розібрали велику частину завалів.

13:05 «Суспільне» повідомляє, що в Херсоні знову вийшло на мітинг кілька тисяч людей. Вони кричать: «Херсон — це Україна!».

13:17 На Чернігівщині військові частини та підрозділи оперативного командування «Північ» знищили танковий підрозділ, що хотів висунутися в напрямку столиці України.

13:33 Радник голови ОП Михайло Подоляк повідомив, що четвертий раунд перемовин може відбутися вже 14–15 березня. Можливий договір між Україною та росією має бути багатокомпонентним:

  • позиції стосовно припинення війни; 
  • процедура, швидкість виводу російських військ із території України;
  • мирна угода — як буде гарантовано мир і безпеку Україні, щоби подібна ситуація не повторювалася;
  • компенсація масштабних інфраструктурних руйнувань в Україні.

13:57 Оперативна інформація від Генштабу на 12:00:

  • Противника готує додаткові підрозділи для ведення бойових дій на території України. Протягом 9–10 березня до рф перемістили 800 військовослужбовців 102 військової бази (Гюмрі, Вірменія) для подальшого перекидання в зону бойових дій. До 1500 осіб 40-ї окремої бригади морської піхоти залізничними ешелонами відправляють до Білорусі. У 820 головному центрі попередження про ракетний напад (Солнечногорськ) проводиться відбір особового складу для участі в бойових діях проти України.
  • З метою термінового поповнення втрат окупаційних військ перекидають частину «миротворчого» контингенту з Нагірного Карабаху (Азербайджан) в Україну. Також залучається велика кількість бойовиків-найманців з інших країн (Сирія, Сербія).
  • На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводив. Військовим керівництвом Білорусі продовжуються заходи щодо посилення охорони кордону з Україною. Зберігається ймовірність безпосередньої участі їхніх збройних сил у війні проти України.
  • Ворогом проводиться повітряна розвідка військових і цивільних об’єктів на території України. 
  • На Поліському напрямку противник утримує позиції в районі населених пунктів Поліське, Іванків, Липівка, Копилів, Мотижин, Бузова, Гореничі, Ірпінь, Синяк, Казаровичі та Сухолуччя. Наразі активних наступальних дій не проводить. 
  • Ворог намагається налагодити систему матеріально-технічного забезпечення та відновлює бойову техніку. 
  • На Сіверському напрямку противник силами окремих підрозділів утримує позиції поблизу населених пунктів  Любеч, Славутич, Коврита, Золотинка, Мена, Браниця, Калита, Богданівка, Лукаші, Ромни, Недригайлів. Активних наступальних дій не веде. Основні зусилля зосередив на вдосконаленні системи логістичного забезпечення угруповання.
  • На напрямку Бровари — Бориспіль ворог блокує трасу Е95, продовжує заходи із перегрупування військ, поповнення запасів та ведення розвідки. Противник перейшов до оборони та утримує мережу блокпостів на ключових шляхах пересування. Ймовірно, після перегрупування та введення додаткових підрозділів, противник відновить наступальні дії з метою захоплення лівобережної частини міста Києва.
  • На Слобожанському напрямку ворог утримує позиції в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Сватове, Куп’янськ, Велика Писарівка, Московський Бобряк, Лебедин. Продовжує формування додаткових підрозділів, закріплюється на досягнутих рубежах, здійснює перегрупування військ, поповнює запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів з метою блокування Харкова та захоплення міста Ізюм. Активних наступальних дій не відзначено. Виняток — Ізюм, яким противник намагається оволодіти.
  • На Донецькому та Таврійському напрямках противник утримує позиції в районі населених пунктів Борова, Тернове, Новокраснянка, Луганське, Горлівка, Пантелеймонівка, Новотроїцьке та Гуляйполе.
  • За підтримки армійської авіації намагається розвинути наступ на Волноваському напрямку. Війська противника заволодіти населеними пунктами Старомлинівка, Євгенівка, Павлівка, Єгорівка та були зупинені на невигідних рубежах. 
  • Окупанти стріляють по позиціях наших військ в районі Сєвєродонецька. За підтримки артилерії заволодіти східними околицями населеного пункту Рубіжне. 
  • На Південнобузькому напрямку активних наступальних дій ворог не проводив. Активно здійснює повітряну розвідку. Продовжує просування на Кривий Ріг. Протягом доби окупанти наступали в напрямку на Архангельське та Нововоронцовка, але були зупинені.
  • На всіх напрямках наступу противник активно прикривається цивільною інфраструктурою та мирним населенням.

14:10 Генпрокурорка України Ірина Венедіктова повідомила, що вчора відкрила справу проти колаборантки від ОПЗЖ Галини Данильченко, яку окупанти хочуть призначити виконуючою обов’язки мера Мелітополя.

14:28 Михайло Подоляк заявив, що представники рф на перемовинах уже не говорять ультимативно. Вони уважно слухають пропозиції української делегації. Подоляк підкреслив, що Україна не поступиться своїми позиціями. Наші вимоги — закінчення війни та виведення російських військ. 

14:41 Генштаб повідомив, що в Херсоні окупанти відкрили вогонь по українських протестувальниках.

14:50 Начальник Головного управління Національної поліції Київщини Андрій Нєбитов повідомив, що Ірпені розстріляли 51-річного кореспондента The New York Times — Брента Ренауда. Ще один журналіст поранений. Його намагаються вивести із зони бойових дій. 

14:55 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр пояснила, чому останні кілька днів не змінюється дані щодо втрат окупанта. 

«Не хвилюйтеся, ворога люто знищують. Так само люто, як він руйнує наші міста та села. Але підрахунок втрат особового складу ворога — далеко не першочергова справа на місці подій. Окрім того, щодня ситуація динамічно змінюється, станом на зараз противника зупинено та немає такого інтенсивного активного протистояння, як це було ще декілька днів тому. Зниження інтенсивності наступального потенціалу противника якраз свідчить про дійсно великі втрати та потребу в доукомплектуванні особового складу», — підкреслила Ганна Маляр.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

Завантаження...