БИЗНЕС

Лидеры рекламного рынка в одном месте. О чем говорили на креативной конференции SPOM

Виктория Золотова 14 сентября 2019, 12:18

12 сентября Vector провел весь день в компании представителей украинских креативных агентств на конференции SPOM и записал самые полезные мысли, которые прозвучали со сцены Fedoriv Hub.


Мы провели много глубинных интервью с предпринимателями и выяснили, что сегодня болит у украинского креативного бизнеса.


Традиційна реклама втрачає позиції, а саме вона була нашею нішею: ми добре знали, як робити рекламу на класичних платформах на кшталт ТБ. Ми розуміли: якщо класичні платформи вмирають — помремо і ми. А ринок тим часом продовжить рухатися далі.
Нам довелося змінитися, коли клієнти, з якими ми працюємо понад 10 років, попросили зробити для них діджитал. Ми вирішили спробувати, навіть якщо будемо йти «наосліп».
Коли почали роботу, відразу ж зіткнулися з чорною стороною діджиталу.

  1. Наші бюджети скоротилися. Якщо на ТВ-рекламу нам виділяли мільйони гривень, то на діджитал-зйомки бренди дають тисячі. Треба максимально економити — для нас це був шок.
  2. На ТБ 30-секундний ролик займав 1-2 знімальних дні. В діджиталі ми знімали одразу 6 роликів по 3 хвилини за один день.
  3. Коли знімали для ТБ, могли дозволити собі іменитого режисера за мільйони гривень. На діджитальний бюджет зазвичай шукаємо молоді таланти.


За роки свого підприємницького досвіду я поховав з десяток бізнесів. Але щоб щось поховати, треба спочатку щось створити. То як покроково створити агентський бізнес?

  1. Розібратися із засновниками. Зараз я єдиний засновник, але раніше в мене були бізнес-партнери. Якщо починаєте справу з кимось, дуже важливою зафіксувати домовленості у письмовій формі. Я називаю це меморандумами. Коли починаєте бізнес, пропишіть, як кожен з вас буде з нього виходити.
  2. Напишіть бізнес-план. Так ви зможете ще на старті встановити баланс: визначитися з кількістю контрактів, їхньою значимістю і штатом, який знадобиться для цих замовлень.
  3. Бізнес починається з першого клієнта. Ви можете вигадати назву, зняти офіс і зібрати команду, але називати себе агенцією матимете право тільки після того, як з’явиться перший довгостроковий клієнт.
  4. Команда. Без команди я б називав агенцію не бізнесом, а консалтинговими послугами. Вигорання і втома працівників — серйозна проблема. Працюйте на 75% своїх можливостей — залишайте їм трошки сил. Не вмикайте колектив на 100% постійно — робіть це хіба що 1-2 рази на рік, коли дуже потрібно.
  5. Назва та айдентика. Вся ця атрибутика — не найважливіше на старті.
  6. Продукт. У креативі неочевидно, що саме є вашим продуктом. Стартовий продукт змінюватиметься, тому не намагайтеся утримувати його в рамках і шаблонізувати — він може втратити свою актуальність.
  7. Партнерства для діджитал-агенцій важливі, а найважливіший партнер — Google. Оформити це просто: сертифікуєте двох спеціалістів — і ви вже діжитал-партнер.
  8. Фронтмен. Більшість помітних бізнесів у креативній індустрії мають вираженого лідера — це може бути як власник, так і найманий працівник. У моєму попередньому бізнесі 5 партнерів не могли вирішити, хто з них буде фронтменом, тому лідерами водночас були усі. Звісно, коли партнерів багато, вони ділять збитки між собою, тож проблеми здаються не надто гострими. Перевага такої моделі в тому, що можна поділити ресурси. Недолік — у втраті динаміки та мобільності під час прийняття рішень. Коли партнер один, ви приймаєте на себе більше ризиків, можна діяти сміливіше, і всім зрозуміло, хто тут фронтмен.

На початку я думав так: «Іван добре працює, от і супер, а Маша так собі. Треба її чимось довантажити». Та коли у вашій агенції стає більше 40 людей, все змінюється. Концепція фінансів у тумбочці керівника і працівників, які щось собі там роблять, вже не працює. Коли команда перевалює за 40 людей, у вас ніби і клієнти є, і пашете ви зранку до ночі — але ні грошей, ні задоволення.
Наприклад, у мене була ситуація, коли 12 людей працювали з одним клієнтом цілий місяць, щоб зробити його щасливим за 53 000 грн. Тоді прийшов час налагоджувати фінансовий облік.
Я рекомендую готуватися до криз, як би добре не ріс ваш бізнес. Зробіть диверсифікацію продуктів, клієнтів, ринків. Ви можете стати заручником навіть не економічних криз, а криз у секторах. Залежати від клієнтів в одній галузі дуже небезпечно. Ми намагаємося бути диверсифікованими і слідкуємо, щоб жоден клієнт не мав понад 20% виручки.

Читайте также

Что (не)так с Black Friday. Откуда пошла традиция и почему не стоит бояться больших скидок

Открыть бизнес за границей. Как получить средства на новое дело в ЕС

Как купить USDT через обменник. Подробная инструкция

TemplateMonster — 20 лет. История компании от маленькой вебстудии до маркетплейса из 175 000 продуктов

Международная IT-компания Astound Commerce набирает людей в команду. Кого именно ищут и почему вы захотите там работать

Сохранение позиций на рынке, йога онлайн, покупка Starlink. Как Govitall работает во время войны

Еще один «Дон Кихот». Как беларус создал приложение для высмеивания путинской пропаганды и почему это вызывает дежавю

Новые услуги и поддержка Украины. Как в FAVBET адаптировали работу и продукт военные реалии

30 докладов об IT и сбор средств на ВСУ. Что будет на международной IТ-конференции NIX MultiConf

Калиновый венок и символы войны. Morphy.vision создала AR-фильтр в рамках open call от Banda и Brave.ua