СПЕЦПРОЄКТИ

З України — IT-цукерку. Як і навіщо IT-компанії об’єднуються у спільноти

19 Лютого 2021, 16:30
12 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Аня
Анна Соха Журналістка, авторка та редакторка спецпроєктів
Як і навіщо IT-компанії об'єднуються у спільноти
Партнерський матеріал Партнерський матеріал Матеріал на правах реклами
Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Українська ІТ-галузь швидко розвивається. За даними Нацбанку, експорт ІТ-послуг зріс більш ніж на 20% за 2020 рік. Але ріст стримує низка факторів, як, наприклад, застаріле законодавство або неактуальні навчальні програми. Але хтось же має рухати зміни та покращувати ситуацію?

Саме цим щоденно займаються IT-спільноти України — навчають, захищають інтереси айтішників та посилюють партнерства. Розповідаємо про стратегічні задачі об’єднань та ключові проєкти, що спільноти вже реалізували.

Які бувають об’єднання

За даними дослідження The State of European Tech 2018, в Україні налічується 185 тисяч розробників. Аби цей показник збільшувався кількісно та якісно, а умови праці поліпшувалися, IT-компанії об’єднуються у спільноти.

За даними Tech ecosystem guide to Ukraine, в Україні існує 30 галузевих спільнот. Найбільш активно відстоюють інтереси ринку American Chamber of Commerce in Ukraine, European Business Association, IT Ukraine Association та Українська асоціація венчурного та приватного капіталу (UVCA). До кожної з них входить від 60 компаній. На локальному рівні у містах працюють IT-кластери (найактивніші — Львів, Одеса, Харків, Дніпро, Івано-Франківськ, Черкаси).

mono_board_city_04
mono_board_city_01
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

IT Ukraine Association консолідує зусилля та проєкти 50 тисяч IT-спеціалістів завдяки співпраці з іншими профільними об’єднаннями, а також забезпечує сприятливі умови для сталого розвитку ІТ в Україні.

Серед членів об’єднань — сервісні та продуктові компанії різного масштабу (EPAM, GlobalLogic, SoftServe, Future Processing, SPD Ukraine). Також до складу деяких організацій входять інвестиційні фонди та приватні інвестори, а до Американської торговельної палати — ще й міжнародні вендори програмного забезпечення.

Спільні стратегічні вектори організацій

ІТ-спільноти України захищають інтереси галузі для її динамічного зростання. Більшість організацій працюють за спільними векторами та мають спільні проєкти.

Захист інтересів IT-компаній у законодавстві

Оподаткування, реформа освіти й цифрова трансформація — три основні сфери, в яких організації захищають інтереси українського IT. Об’єднання борються за забезпечення державою стабільності бізнесу, пропонують правки до законодавства та проводять B2G зустрічі на найвищому рівні.

IT Ukraine Association брала участь у розробці чималої кількості законопроєктів: «Маски-шоу стоп-3», «Закон про працю» (реєстр. № 2708 від 28.12.2019). Завдяки цьому вдалося, наприклад, встановити юридичні запобіжники від зловживань слідчих і прокурорів. Зокрема в частині вилучення серверів і техніки, а також щодо арешту майна підприємців.

European Business Association надає пропозиції та зауваження до нового Кодексу законів про працю, щоби пристосувати його під потреби сучасної креативної економіки. Також ІТ-Комітет понад два роки надає правки до драфтів законопроєктів із питань захисту персональних даних (GDPR) і роз’яснює їхні переваги депутатам.

Комітет із питань інформаційних технологій Американської торговельної палати адвокує прийняття законодавчих ініціатив щодо використання хмарних сервісів органами державної влади й об’єктами критичної інфраструктури.

UVCA лобіює нові механізми інвестування, аби розширити інвестиційні можливості в Україні. Наприклад, заохочує синдикатні угоди.

Розвиток IT-освіти

IT Ukraine Association реалізує освітні та соціальні проєкти, серед яких конференція Synergy. IT Business & IT Education, всеукраїнський профорієнтаційний проєкт для школярів Join_IT та Mine Awareness VR — продукт, що допоможе інформувати дітей щодо мінної небезпеки на сході України.

ІТ-комітет European Business Association допомагав перекваліфіковувати безробітних у фахівців за ІТ-напрямами. Також комітет проводить спільні з ІТ-компаніями вебінари, хакатони для школярів та курси для підвищення кваліфікації. Дізнатись про актуальні проєкти та зареєструватись можна завдяки боту від EBA — @EBAua_bot.

IT-освіта

Міжнародні партнерства, обмін досвідом і PR для IT-компаній

IT Ukraine Association висвітлює свої проєкти в медіа, партнериться з Ukraine House Davos та досліджує репутацію IT-галузі. Також допомагає компаніям отримати контракти на міжнародних ринках, наприклад, в рамках проєкту Перший український експортний IT Альянс.

ІТ-комітет European Business Association популяризує українське ІТ на міжнародній арені, розповідаючи послам інших держав про успіхи й показники нашого ІТ-сектору. Також партнериться з міжнародними компаніями та організаціями.

Комітет із питань інформаційних технологій Американської торговельної палати — це база для обміну досвідом між українськими та іноземними експертами таких компаній як Microsoft, Google, IBM, Oracle, Cisco, EPAM та українським IT.

UVCA підтримує стартапи, є партнером Berkeley SKYDECK (Каліфорнійська програма прискорення стартапів та інкубаторів). Декілька років поспіль возила стартапи на CES, а зараз розпочала серію зустрічей стартапів з інвесторами-членами UVCA під назвою Investors Without Borders. Регулярно розповсюджує інформацію про нові програми для стартапів від партнерів в Україні та за кордоном.

Що таке IT-кластери та чим вони займаються

IT-кластери — це об’єднання IT-спеціалістів на локальному рівні. Сьогодні їх існує 16: Київ, Львів, Одеса, Харків, Вінниця, Дніпро, Івано-Франківськ, Конотоп, Луцьк, Маріуполь, Рівне, Тернопіль, Хмельницький, Черкаси, Чернівці, Чернігів.

Кластери об’єднують IT-компанії, місцеву владу та вищі навчальні заклади. Разом вони:

  • роблять освітні ІТ-проєкти;
  • поліпшують умови праці;
  • захищають інтереси спільноти у владі.

Наприклад, технологічна конференція світового рівня IT Arena — це проєкт Львівського IT-кластеру. Харківський IT-кластер розробляє проєкт Tech Edu Up, аби підвищити якість освіти на IT-спеціальностях. IT Dnipro Community виділяється проєктом для С-level керівників IT Dnipro BizSchool.

Ключові проєкти IT-спільнот

Розповідаємо про ключові проєкти, які дають реальні результати та покращують IT-сферу.

Synergy. IT Business & IT Education — освітня конференція

Synergy. IT Business & IT Education — щорічна конференція IT Ukraine Association про освіту в ІТ. Всьоме відбулась у грудні 2020 року, залучила 43 спікери та 1189 учасників.

Конференція складалася з доповідей міжнародних та українських експертів, тематичних панелей-дискусій та воркшопів. Вона поєднала на одному майданчику державу, бізнес та навчальні заклади. Разом вони обговорювали виклики та плани розвитку IT-освіти. Наприклад, все більше уваги приділяється STEM-дисциплінам, сама ж IT-освіта діджиталізується та акцентує на розвитку soft skills.

Конференція виділила такі пріоритети у розвитку IT-освіти:

  • системну актуалізацію навчальних курсів;
  • створення спільних з освітніми закладами та бізнесом програм (сертифікатних, бакалаврських, магістерських);
  • запровадження студентських R&D проєктів в університетах;
  • інвестиції у викладацький корпус;
  • підвищення кваліфікації у сферах Big Data, AI, AR, Data Science, Cybersecurity, Knowledge Engineers.

Synergy. IT Business & IT Education — освітня конференція

IT Arena — технологічна конференція світового рівня

Щороку Львівський IT-кластер організовує IT Arena. У 2020 році вона відбулась онлайн та охопила 4076 учасників. Серед 88 спікерів були ТОП-менеджери Google, Tesla, Reface, MacPaw, Unity, Mastercard.

Програма конференції складалася з чотирьох тематичних треків:

  1. Startup. Підприємці, молоді компанії та перспективні стартапи обмінювались ідеями, шукали партнерів та отримували поради для розвитку.
  2. Business. Засновники та керівники компаній з великим досвідом розповідали, як розвивати бізнес.
  3. Product. Продуктові менеджери, аналітики та UX-спеціалісти радили, як сформувати продукт або рішення.
  4. Technology. Спікери розповідали, як вдосконалити архітектуру рішень або вивести програмне забезпечення на новий рівень. А також обговорювали трендові технології.

IT Arena — технологічна конференція світового рівня

«Лідерство в часи кризи» — відеопроєкт з інтерв’ю у соцмережах

До відеопроєкту Американської торговельної палати в Україні долучилися керівники компаній з різних сфер. Серед них — Dell Technologies, Oracle, Microsoft Ukraine, Genesis, Grammarly.

Проєкт на підтримку компаній в умовах невизначеності проходив у соцмережах. Вийшло більше 120 інтерв’ю з генеральними директорами компаній-членів Палати. Вони розповіли, як лідери перетворюють виклики на можливості, підтримують своїх працівників і допомагають громадам під час пандемії.

Проєкт саме української Палати визначили кращим серед Американських торговельних палат із 43 країн Європи (AmChams in Europe Creative Network Award).

«Дія.Сіті» — участь у розробці законопроєктів

Ключовим проєктом 2020-2021 року для ІТ-комітету Європейської Бізнес Асоціації є ініціатива про створення спеціальних умов для розвитку індустрії — режиму «Дія.Сіті». Проєкт розробило Міністерство цифрової трансформації України, а відповідні законопроєкти почали реєструватися у ВРУ з літа 2020 року.

На жаль, ініціатива містила ряд загроз для індустрії, як-от:

  • надмірні повноваження регулятора;
  • потенційні корупційні ризики;
  • приховане додаткове оподаткування.

ІТ-комітет Асоціації вже майже рік активно працює з ініціативою «Дія Сіті», надсилає свої коментарі та пропозиції до тексту законопроєкту як авторам, так і напряму до президента та прем’єр-міністра України. Адже саме бізнес найкраще розуміє, які конкретні речі необхідні задля покращення життя ІТ.

Захист інтересів компаній-членів IT Ukraine Association

Це ключовий напрям роботи IT Ukraine Association. Організація захищає інтереси ІТ-індустрії у сфері оподаткування, протидіє зловживанням контролюючих і правоохоронних органів, забезпечує діалог галузі з представниками державних органів.

Цьогоріч Асоціація докладатиме ще більше зусиль для захисту інтересів компаній. Наприклад, буде напрацьовувати пропозиції та рекомендації щодо проєкту Дія Сіті разом з іншими бізнес-асоціаціями.

Пріоритети напряму у 2021 році:

  • захист ІТ-спеціалістів від зростання податків;
  • захист свободи вибору моделей співпраці з ІТ-фахівцями (протидія ліквідації ФОПів).

Як долучитися до організацій

Членство в організаціях платне. Для вступу зазвичай потрібно заповнити анкету. Якщо більшість учасників не матиме заперечень щодо нового члена, Асоціація вас офіційно повідомить та виставить рахунок.

Дізнатись про переваги членства, умови участі та вступ до організацій можна на відповідних сторінках:

Що членство в IT-асоціаціях дає компаніям?

Розглянемо на прикладі IT Ukraine Association:

  1. Члени спільноти зустрічаються з президентом, прем’єр-міністром, МОН та Мінцифри, народними депутатами. Пропонують та обговорюють ідеї для розвитку індустрії. Зустрічі відвідують не тільки топ-менеджери, а й залежно від теми, маркетологи, ейчари, розробники.
  2. Юристи Асоціації консультують компанії за потреби. Наприклад, якщо на компанію тиснуть, юристи допомагають у комунікації з контролюючими органами. А влітку 2020 року Асоціація консультувала білоруські компанії, які планували переїзд до України з Білорусі.
  3. Компанія просуває свій бренд, продукти та проєкти у соціальних мережах та email-розсилках IT Ukraine Association.
  4. Компанії-учасники Асоціації кооперуються та співпрацюють з університетами: проводять лекції та тренінги як для викладачів, так і для студентів. У цьому їм допомагає Асоціація.
  5. Асоціація допомагає виходити на нові ринки та знаходити клієнтів в інших країнах. Наприклад, у 2019 році вона запустила перший Український Експортний IT Альянс. Ініціатива реалізується за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Завдяки участі в Альянсі українські ІТ компанії вже отримують підтримку для виходу на нові ринки та підписання контрактів з іноземними замовниками. В умовах карантину подібні заходи проводяться онлайн.

 

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
СПЕЦПРОЄКТИ
Свобода там, де ти. Навесні в продажі зʼявиться новий девайс від glo™
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
14 Березня 2023, 15:45 3 хв читання
СПЕЦПРОЄКТИ GR8 Tech Academy відкриває набір на безоплатні курси QA Automation with C# і JavaScript
GR8 Tech Academy відкриває набір на безоплатні курси QA Automation with C# і JavaScript
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
07 Березня 2023, 17:00 5 хв читання
СПЕЦПРОЄКТИ Європейський досвід. Як проходить інтеграція українських айтівців в Польщі — огляд СЕО Just Join IT
Європейський досвід. Як проходить інтеграція українських айтівців в Польщі — огляд СЕО Just Join IT
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Березня 2023, 11:50 10 хв читання
НОВИНИ Доступна освіта. Favbet Foundation запускає програму безоплатних IT-курсів для дітей
Доступна освіта. Favbet Foundation запускає програму безоплатних IT-курсів для дітей
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
21 Лютого 2023, 12:18 3 хв читання
Завантаження...