Історії

Як виховати силу волі, якщо на це бракує волі? Радять нейробіологиня та філософ

09 Липня 2019, 21:27
5 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Що таке сила волі з точки зору науки? Вольовою людиною можна стати чи тільки народитися? Що про все це каже філософія? Відповіді на ці та інші питання намагалися знайти нейробіологиня Нана Войтенко та філософ Вахтанґ Кебуладзе на другій дискусії Science&Wine. Ми записали найголовніше.

Нана Войтенко та Вахтанґ Кебуладзе

Де схована сила волі

Сила волі — це здатність протистояти короткочасним спокусам заради довгострокових цілей. За неї відповідає префронтальна кора головного мозку. У наших пращурів вона була розвинена слабко, на відміну від смугастого тіла (лімбічної системи). Ця частина мозку допомагає нам приймати миттєві рішення. Саме в лімбічній системі формуються емоції, які лежать в основі двох базових інстинктів: самозбереження та розмноження. Тому коли давня людина відчувала небезпеку, вона навіть не думала, чи варто з нею боротися — вона просто тікала.

З часом людський мозок еволюціонував і стало зрозуміло, що діяти швидко — не завжди вигідно. Іноді краще дивитися на кілька кроків уперед. Тоді у людини почала розвиватися кора великих півкуль, зокрема префронтальна зона. Вона змушує нас задумуватися, планувати, відповідає за контроль і силу волі.

Лімбічна система каже: «бий і біжи», а префронтальна зона — «зупинись і подумай».

Але це не означає, що лімбічна система більше не впливає на процес прийняття рішень. Довгострокова ціль, яка принесе нам насолоду, активує центр задоволень і рухатися до мети буде легше. Є велика різниця між тим, коли ви просто хочете схуднути, і хочете схуднути заради нової сукні, яку вдягнете на зустріч випускників наступного місяця. У другому випадку відмовитися від зайвого тістечка буде неважко.

Бути вольовою людиною значно простіше, коли є мотивація.

З чого складається сила волі і чи залежить вона від ДНК

Сила волі включає три елементи:

  1. Я буду.
  2. Я не буду.
  3. Я хочу.


Перші два стосуються теперішнього (я буду чи не буду їсти тістечко; я піду чи не піду до тренажерної зали), третій — майбутнього (я хочу схуднути). За ці три елементи відповідають різні ділянки префронтальної кори. Тобто, наш мозок побудований таким чином, що різні його частини визначають нашу поведінку.

То може єдиний спосіб стати вольовою людиною — народитися нею?

Сила волі дійсно залежить від генетичного бекграунду, але не тільки від нього. Згадайте зефірний тест американського психолога Уолтера Мішеля. Перед дітьми ставили тарілку зі смаколиком і пропонували обрати: з’їсти його зараз або почекати 15 хвилин і отримати вдвічі більше. 70% дітей обирали другий варіант.
Коли учасники експерименту подорослішали, їх знову протестували. Виявилося, що діти, які не піддалися спокусі, стали більш успішними у подальному житті.
Ще один доказ на користь спадковості сили волі — експеримент з близнюками. За його результатами, у однояйцевих близнюків рівень сили волі майже однаковий, а у різнояйцевих — ні.

Чи можна натренувати силу волі

Не просто можна — потрібно. Але пам’ятайте: сила волі не безмежна. Це довів експеримент американського соціального психолога Роя Баумайстера. Учасників поділили на дві групи і завели до кімнати, де на столі стояла таця з шоколадним печивом і редис. Одній групі заборонили їсти печиво, а редис дозволили. Іншій групі дозволили їсти і те, і інше.
Після цього всім учасникам дали завдання намалювати складну геометричну фігуру, не відриваючи олівця від аркуша (зробити це було неможливо). Группа, якій заборонили їсти печиво, здалася швидше. Учасники витратили ресурс сили волі на те, щоб не піддатися спокусі, і на вирішення головоломки його вже не вистачило.
Але не все так погано. Ось кілька порад, які допоможуть виховати силу волі:

  1. Відпочивайте. Процеси мислення, самоконтролю і планування вимагають енергії. Відновити її можна під час сну. У цей час наш мозок відновлюється, очищається і зранку йому буде простіше приймати вольові рішення.
  2. Підвищуйте рівень ендорфінів. Займайтеся спортом, смійтеся, з’їжте шоколадку — зробіть щось, що покращує ваш настрій.
  3. Тренуйте силу волі щодня. Ставтеся до неї, як до м’язів, і тримайте у тонусі. Якщо хочете почати економити — перевіряйте, скільки грошей витратили за день. Якщо мрієте схуднути — спробуйте рахувати калорії.

Що про силу волі каже філософія

Філософів цікавить не стільки сила волі, скільки свобода волі. З їхньої точки зору питання не в тому, щоб натренувати силу волі, а в тому, хто вирішує: тренувати її чи ні. Чи здатні ми вільно вирішувати, їсти чи не їсти тістечко? Йти чи не йти до тренажерної зали?

Якщо наш рівень сили волі заздалегідь визначений генетикою, хімією чи Богом, то чи маємо ми взагалі вибір? Або його роблять за нас?

Що читати і дивитися про силу волі

  1. «Сила волі. Візьми своє життя під контроль» Роя Баумайстера та Джона Тірні.
  2. «Сила волі. Шлях до влади над собою» Келлі Макґоніґал.
  3. «Біологія поведінки людини», лекція Роберта Сапольскі.
  4. «Розрада філософією» Северина Боеція.
  5. «Про насолоду, або про істинне і хибне благо», «Про свободу волі» Лоренцо Валла.
  6. «Філософські твори» Еразма Роттердамського.
  7. «Критика практичного розуму» Іммануїла Канта.
  8. «Ранкова зоря» Фрідріха Ніцше.
  9. «Чарунки долі» Вахтанґа Кебуладзе.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Історії
Натхнення на мільярд. Що таке мотиваційна література і чому нам (не)варто її читати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Грудня 2020, 09:30 9 хв читання
Історії
245 000 транзакцій на добро. Як monobank та «Кураж» запустили благодійність у смартфоні
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
27 Листопада 2020, 09:20 5 хв читання
Історії
Брехня — нова правда. Що таке діпфейки та як їх розпізнати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
02 Листопада 2020, 08:16 4 хв читання
Історії
Країна в кишені. Як ми оживили пам’ятки культури за допомогою AR-технологій
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
29 Жовтня 2020, 11:41 7 хв читання
Завантаження...