СПЕЦПРОЄКТИ

Дорогою на роботу з Ольгою Афанасьєвою, виконавчою директоркою UVCA

20 Червня 2019, 09:54
6 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Партнерський матеріал Партнерський матеріал Матеріал на правах реклами
Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Ранок — одна з найбільш насичених і важливих частин дня. Ми вирішили дізнатися, як його проводять люди, які мають щільний графік і досягають вершин у своїй сфері. Тому разом з Polo Ralph Lauren ми запустили серію матеріалів «Дорогою на роботу».
О котрій прокидається і засинає, яких ранкових ритуалів дотримується, яким транспортом користується і що слухає в дорозі — про все це ми запитали у Ольги Афанасьєвої, виконавчої директорки Української асоціації венчурного та приватного капіталу (UVCA).

Як починає свій ранок

Щовечора я заводжу будильник на 6:30, але намагаюся встати з ліжка до 7:00. Люблю ще трішки полежати, аби прокинутися.
Поки лежу в ліжку, можу почитати повідомлення, які прийшли за ніч. Багато людей, з якими я працюю, живуть на іншому кінці світу, і наші робочі години відрізняються. Тому вони надсилають мені листи, поки я сплю.

Ольга Афанасьєва. Сукня: Polo Ralph Lauren


Я фізично не готова починати свою магію ранку о 5:00, тому вона у мене починається о 7:00. Рік тому я завела звичку випивати зранку склянку води з лимоном, аби розбудити організм. Після цього я неспішно роблю домашні справи. Так прокидається мій мозок: паралельно з хатніми клопотами розум планує мій день, згадує, що треба зробити і налаштовується на сьогоднішні цілі.
Щоранку я читаю The Economist. Обожнюю це медіа і купую їхню підписку вже два роки. Вони щоранку надсилають The Economist Espresso — розсилку з 5-8 головними новинами світу. Подібну розсилку, але з українськими новинами, читаю від Ukrainian Business News. Окрім цього, зранку отримую інвесторські розсилки: CB Insights та StrictlyVC.
Після ранкових ритуалів та насичення інформацією я починаю входити у робочий стан: пишу листи і роздаю задачі команді у Messenger та Asana.

Не люблю голосові повідомлення, бо там ти говориш сам з собою. Коли людина проговорює свою думку один раз, вона хоче закріпити її, тому повторює її ще раз. Зовсім інша справа з письмовими повідомленнями: ти можеш написати і структурувати думку, бо вона у тебе перед очима.

Я не завжди встигаю відповідати на повідомлення у Viber та WhatsApp, бо мій перший пріоритет — це пошта. Закінчивши з задачами, я готую собі ситний сніданок.
Головний плюс від того, що я повільно входжу в робочий день у тому, що я заходжу в офіс абсолютно спокійною, бо всі термінові і критично важливі питання вирішені.

Що слухає та читає вранці

Коли я збираюся, слухаю аудіокниги. Сьогодні, наприклад, слухала книжку Роберта Гелбрейта (це псевдонім Джоан Роулінг) «Смертельная белизна». Я з тих людей, які читають кілька книжок одночасно, тож окрім аудіокниги читаю біографію Альберта Ейнштейна.
Мені більше подобаються аудіокнижки, ніж подкасти. Кілька років тому я не слухала аудіокниги — читала лише паперові. Коли спробувала аудіо, перші кілька тижнів не могла звикнути: відволічешся — а пройшло дві глави.
Я не завжди купую паперові книжки, іноді читаю електронні. Не в усіх книгах я бачу таку цінність, аби зберігати їх вдома.

Як слідкує за режимом

Останнім часом в мене змінився режим: я працювала за кордоном, тому мені важко заснути рано. Хоч я й жила за часовим поясом з різницею в годину, ця одна година серйозно вплинула на мій розпорядок дня.

Коли мій режим в порядку, я змушую себе лягати у ліжко до 12 години. Історії «спати по 4 години на добу і бути продуктивним», — не про мене. За ніч мій мозок заспокоюється, і на ранок я маю більше відповідей на свої запитання.

Останнім часом я стала рідше засинати у тривожному стані. Я працюю над цим: якщо відчуваю знервованість — аналізую, що саме не дає мені спокою. Якщо проблему, що мене тривожить, можна вирішити швидко — я не чекатиму ранку, а одразу наведу лад. Якщо я турбуюся через довгострокові задачі — накреслюю собі план по вирішенню цього питання і заспокоююсь, знаючи, що можу вплинути на це в середньо або довгостроковій перспективі, проте не зараз.
Я завжди розуміла цей алгоритм, але прийти до цього було важко. Протягом останніх кількох років у мене було багато стресових проектів, завдяки яким я цього навчилася.

Як виглядає дорога на роботу

Я побоююся керувати авто. За останні 7 років на дорогах стає все більше автівок. Окрім цього, пасажиром бути зручніше. Буває, що мені треба зробити дзвінок або терміново перевірити пошту, поки я їду.
Тому я пересуваюся містом пішки чи на таксі. Також я нормально ставлюся до метро. Який транспорт я сьогодні оберу залежить насамперед від того, який я маю вигляд. На зустріч, де мені потрібно бути на підборах і в костюмі, йти пішки не практично. Коли мені нікуди поспішати, я оберу прогулянку. Завжди намагаюсь рахувати кроки.

Про щоденні задачі

Я часто лишаюся працювати вдома. Таке трапляється, коли в мене є велика задача, і я працюю над нею з 7-ї ранку. Якщо у цей день немає зустрічей — лишаюся вдома, щоб не витрачати час на дорогу.
У UVCA я маю кілька напрямів задач: по-перше, це може бути великий проект, як-от огляд ринку. По-друге, спілкування з інвесторами та підприємцями, які цікавляться ринком та співпрацею з членами асоціації. Тому через електронну пошту я завжди на зв’язку. Також займаюся плануванням івентів або спецпроектів.
Крім цього, багато робочого часу я проводжу на зустрічах. Плануючи тиждень, намагаюся компонувати кілька зустрічей на один день, аби менше перемикатися на різні типи задач. Хоч моя енергія і акумулюється під час спілкування з цікавими людьми, та після кількох ударних днів я працюю в режимі «лише я і ноутбук». Як і в економіці, у людини є власні цикли, до яких я намагаюся пристосовуватися.

Як бореться з лінню та поганим настроєм

Коли працювати зовсім не хочеться, я починаю день з маленьких корисних задач: наприклад, чищу електронну скриню чи наводжу лад в робочих презентаціях. Потроху втягуєшся і за годину ти вже супер продуктивний.
Погода часто впливає на мій настрій. Люблю, коли сонячно, проте й в дощу є плюси. Це затишно, тому в таку погоду приємніше проводити зустрічі: є відчуття, що злива — це проблема, яка зближує усіх людей у переговорній кімнаті.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
КРЕАТИВ
Ви теж ЦЬОГО хочете. Генератор справжніх бажань жінок в IT
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
10 Серпня 2023, 13:00 6 хв читання
СПЕЦПРОЄКТИ GR8 Tech Academy відкриває набір на безоплатні курси QA Automation with C# і JavaScript
GR8 Tech Academy відкриває набір на безоплатні курси QA Automation with C# і JavaScript
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
07 Березня 2023, 17:00 5 хв читання
СПЕЦПРОЄКТИ Європейський досвід. Як проходить інтеграція українських айтівців в Польщі — огляд СЕО Just Join IT
Європейський досвід. Як проходить інтеграція українських айтівців в Польщі — огляд СЕО Just Join IT
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Березня 2023, 11:50 10 хв читання
НОВИНИ
Вижити у Viber. Як бізнес та креатори можуть використовувати месенджер, де є 98% усіх українців*
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
25 Лютого 2023, 11:00 1 хв читання
Завантаження...