Історії

Як YouTube, Facebook і TikTok стають університетами нової реальності і навіщо бізнесу вкладати в освіту

28 Січня 2020, 16:29
8 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Освіта більше не належить університетам. Колись інтернет забрав у журналістів монополію на інформацію і розділив її між користувачами мережі. Так само нові технології та цифрова економіка створила університетам сильного конкурента в особі бізнесу. Він уже не просто дивиться в бік освіти, а давно зайшов на територію шкіл і вишів. Поки традиційні навчальні заклади топчуться в роздумах, в освітню сферу підстрибом вриваються YouTube, Facebook і навіть Tik-Tok, а слідом за ними і бренди.
Хто і навіщо вкладає в розвиток освіти та про що говорить ця тенденція — у колонці на Vector розповідає Тетяна Юрченко, PR-директорка Dentsu Aegis Network Ukraine.

Тетяна Юрченко

Які компанії вже інвестують в освіту

Протягом останніх років було кілька показових кейсів активного наступу провідних світових компаній у напрямі освіти.
YouTube. У 2017 році відео із запитом how to набрали більше мільярда годин переглядів на YouTube. Після цього відеохостинг анонсував, що витратить $20 млн на створення навчальних роликів та підтримку блогерів, які генерують освітній контент (edutubers), а також запустив освітню конференцію EduCon, розробив навчальні плейлисти та курс «Розвиток навчального каналу на YouTube». І це тільки початок інвестицій в цю сферу.
Facebook створила платформу Learn with Facebook — серію безкоштовних онлайн-курсів з цифрового маркетингу, орієнтованих як на молодих спеціалістів, так і на професіоналів.
Microsoft запустила низку продуктів і програм для технологізації навчального процесу: від діджитального учительського журналу до віртуальних воркшопів і домашніх завдань онлайн. Компанія пішла ще далі і відкрила консалтингову платформу Educational Collaborators. Вона має допомогти шкільним керівникам у розробці планів і програм, релевантних для 21 століття.
Amazon відкрила платформу Ignite для покупки та продажу навчальних матеріалів для середньої школи. На запрошення платформи автори таких матеріалів можуть завантажувати їх безкоштовно і продавати, віддаючи Amazon певний відсоток.
TikTok у жовтні 2019 вийшов на індійський ринок eLearning з програмою #EduTok, в межах якої просуває освітні шоу та відео, створені у партнерстві з навчальними інститутами. А в грудні 2019 в російських медіа з’явилася інформація про запуск ініціативи «TikTok Универ», покликаної акумулювати навчальний контент у рамах цікавих аудиторії категорій.
Цей список щомісяця обростає новими ініціативами в різних форматах — брендовані стипендії (Pokémon Company), дослідницькі центри (Vodafone), програми розвитку цифрових навичок (Dentsu Aegis Network) — ми стаємо свідками ери ЕдуБуму.

Звідки цей сплеск інтересу до освіти

На етапі зародження корпоративних освітніх проєктів мотиви компаній були традиційними. По-перше, так вони виконували HR-задачі. Навчальні програми вишів давно не встигають за динамікою ринку, а інхаус-проєкти допомагали заповнити прогалину в навичках серед молодих спеціалістів. По-друге, це чудова можливість розвинути корпоративну соціальну відповідальність: освіта — одна з 17 цілей сталого розвитку ООН. І третє — залучення додаткової аудиторії до своїх продуктів.
Сьогодні ці мотиви стали значно ширшими і складнішими. До згаданих вище можна додати ще принаймні чотири.
Освіта стає ласим шматком економіки. Глобально витрати у цій сфері виростуть вдвічі і до кінця 2030 року досягнуть $10 трлн. Саме тому маркетплейси, зокрема й Amazon, розглядають її як продукт, який одним кліком можна покласти до корзини.
Освітній контент потрібен рекламодавцям. У випадку з YouTube, просування освітнього контенту забезпечить його клієнтам більш безпечне та ефективне розміщення. Згадаймо скандал 2017 року, коли сервіс звинуватили в тому, що рекламні оголошення крупних брендів запускалися у відео з неналежним чи нетолерантним контентом. Хоч тоді YouTube оперативно зреагував і вжив заходів щодо перевірки матеріалів, низка світових медіа та FMCG-брендів припинили свою співпрацю з Google, зокрема Unilever, L’Oreal, BBC та інші.
Цифровий прогрес крокує значно швидше, ніж цифрові навички суспільства. І йдеться вже не про відсталість університетських методик, а про неконкурентноспроможність людей порівняно з технологіями. Згідно з Digital Society Index 2019 тільки 45% суспільства з оптимізмом дивляться на можливості цифрової економіки. Інші стурбовані можливою втратою робочих місць в результаті діджиталізаціі. Бум освітніх проектів, які здебільшого діджиталізовані в тому чи іншому сенсі — це спроба проаналізувати потенціал цифрових технологій і їх відповідальне використання для інновацій, зростання і сталого соціального впливу.
Освіта сьогодні — це про зрозумілу комунікацію на зрозумілих для споживача каналах доставки контенту. Бренди дедалі частіше будуть використовувати навчання як інструмент комунікації з аудиторією і підвищення лояльності. У конкуренції з освітніми платформами у брендів є вагомі козирі. Перевантажені інформацією, користувачі звикли до швидких, гранульованих форм контенту: короткі аудіо-, відеоповідомлення, пости, Stories. Ані школи, ані університети не навчилися «загортати» матеріали в такий формат. На відміну від брендів, які щодня виживають в нових умовах економіки уваги.

У кого більше шансів на успіх в освітній сфері

Деякі галузі мають переваги уже на старті висококонкурентного забігу, який розпочнеться протягом найближчих років. Освіта найбільше зростає на стику ІТ, комунікацій і сфери розваг. Тому роль колумбів можуть перебрати на себе комунікаційні компанії, діяльність яких дедалі більше технологізується.
В освіті є запит не стільки на новий підручник, скільки на нове освітнє середовище — Spaced Learning — навчання, де між блоками знань є час обговорити, подумати, застосувати, повторити, поекспериментувати. І тут необхідність ефективних комунікацій безапеляційна. Комунікаційники можуть стати новим форматом т’юторів, які вміють правильно формулювати повідомлення, ефективно спілкуватися й організовувати внутрішню комунікацію в навчальних командах.
Освітяни починають опановувати технології, які вже не перший рік активно використовують комунікаційні компанії у взаємодії зі споживачем — це мобільні додатки, відеоконтент, Data Science, AR\VR технології. Останні стануть ключовим проривом найближчих років в EdTech. Згідно зі звітом HolonIQ, у світі прогнозується ріст витрат на AR/VR з $1,8 млрд у 2018 до $12,6 млрд в 2025.
Постачальники освітніх послуг змушені набувати рис медійних компаній ще й тому, що нова реальність навчання — це швидкий контент. А найбільш затребувана тема освітнього простору — персоналізація навчального процесу, де першість поки що належить комунікаційним компаніям.

Що буде далі

Комунікаційний бізнес заходить на територію консалтингу, розширюючи послуги в бізнес девелопмент, просуваючи трансформації та інноваційні підходи, а останні неможливі без освіти і апгрейду навичок людського капіталу. Йдеться передусім про цифрові навички у цифровій економіці. І тут теж комунікаційні компанії в авангарді: одночасно і виробники знань про цифровий світ, і лобісти споживання цифрового контенту, і потенційні постачальники знань про діджиталізацію.
Комунікаційні компанії мають всі шанси зайняти частину ринку освіти і стати «університетами нової реальності». А вже завтра першість можуть перехопити більш активні й адаптивні корпорації з інших сфер.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Історії
Натхнення на мільярд. Що таке мотиваційна література і чому нам (не)варто її читати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Грудня 2020, 09:30 9 хв читання
Історії
245 000 транзакцій на добро. Як monobank та «Кураж» запустили благодійність у смартфоні
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
27 Листопада 2020, 09:20 5 хв читання
Історії
Брехня — нова правда. Що таке діпфейки та як їх розпізнати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
02 Листопада 2020, 08:16 4 хв читання
Історії
Країна в кишені. Як ми оживили пам’ятки культури за допомогою AR-технологій
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
29 Жовтня 2020, 11:41 7 хв читання
Завантаження...