Історії

Як змусити себе робити те, що не хочеться? Нейробіологиня відповідає на FAQ про силу волі

19 Червня 2019, 13:54
5 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Чому ми прокрастинуємо і як з цим боротися? Чому одні люди більш мотивовані, ніж інші? Чи можна натренувати силу волі і якщо так — як це зробити? Напередодні дискусії Science&Wine організатори події попросили нейробіологиню і докторку біологічних наук Нану Войтенко відповісти на найпоширеніші питання про силу волі.

Нана Войтенко

Як наш мозок приймає рішення і що на це впливає

Безпосередньо рішення приймає префронтальна кора головного мозку. Але на нейрони цієї зони можуть впливати сигнали з інших відділів. Дослідження доводять, що в людей з міцнішою силою волі розвинута префронтальна кора, а з ослабленою — смугасте тіло. Такі люди часто схильні до залежності від речей, які приносять миттєве задоволення: азартних ігор, алкоголю чи наркотиків.
З процесами прийняття рішень та їхнім виконанням пов’язані стандартні нейромедіатори: збудливі (глутамат) і гальмівні (гліцин та ГАМК — гамма-аміномасляна кислота). У процесах мотивації бере участь дофамін. Коли наші зусилля призводять до бажаного результату, ми відчуваємо ейфорію, прилив сил та бажання працювати далі. Наприклад, після успішного завершення проекту або складання іспиту. Але той самий дофамін може й заважати, відволікаючи на миттєві радощі: солодощі, спілкування в соціальних мережах тощо.
Якщо наша мотивація випити келих вина із друзями в барі сильніша, ніж мотивація написати статтю (тим більше, якщо це можна відкласти на потім), то мозок буде підштовхувати нас саме до такого рішення. Центр задоволення швидше зреагує на похід у бар, ніж на статтю. Багато людей мотивує саме бажання отримати задоволення.

Чому ми завжди відтягуємо до останнього

По-перше, сила волі — ресурс вичерпний. Якщо в цей день ми вже зробили кілька подвигів (відмовились від тістечка, змусили себе зробити термінове завдання, не пішли у бар із друзями), то наприкінці дня вирішувати щось іще дуже складно. Це можна порівняти з втомою м’язів. Навряд чи ви зможете пробігти марафон, якщо увесь день важко працювали фізично. Навіть якщо вам дуже подобається бігати.
По-друге, приймати рішення і змушувати себе думати — дуже енергомісткий процес. Мозок витрачає енергію, щоб обміркувати рішення, зважити всі «за» і «проти», продумати план на кілька кроків вперед. Зазвичай, нашому мозку «лінь» думати. Йому легше не напружуватися і нічого не вибирати. З точки зору фізіології — це виправдано. Якщо ми не даємо своїм нейронам додатковий імпульс про щось думати і щось робити, вони поводяться саме так.

Як поповнити запас сили волі

Насамперед важливо не витрачати силу волі марно. Слід продумати, що конкретно заважає нам вчиняти певні дії та усунути ці фактори. Я б радила людям з нестачею мотивації планувати складні справи на ранок, а на вечір залишати простіші.
Непоганий варіант, щоб поновити запас сили волі — поїсти. Дослідження показують, що глюкоза допомагає у її зміцненні. Вчені провели експеримент з людьми, які намагалися кинути палити. Разом із замінниками нікотину їм пропонували солодкі пастилки, щоб палити хотілося не так сильно.
Також допомагає медитація, відпочинок і сон. На жаль, я не зустрічала досліджень, що пов’язують заняття сексом і відновлення сили волі. Однак, точно відомо, що зміна оточення, виду діяльності та фізичне навантаження (в тому числі й секс) допомагають «перезарядити» префронтальну кору. Треба перемикатися з одного типу діяльності на інший.

Чи можна успадкувати силу волі

Сила волі, завзятість і наполегливість людини лише певною мірою залежать від генетичного бекграунду. У однояйцевих близнюків вмотивованість і можливість керувати своїми бажаннями схожі. А у різнояйцевих ці риси можуть відрізнятися. Крім генетики мотивованість залежить від виховання, навчання та навколишнього середовища.

Як змусити себе робити те, що не хочеться

Людина сама господар своїх рішень і сама має розуміти, у чому вона мотивована, а в чому ні. Що принесе їй миттєве задоволення, а що — тривале.
Придумати мотивацію для будь-якого заняття досить складно, але можливо. Займатися в тренажерній залі можна просто через те, що так роблять всі навкруги. А можна думати про те, що це корисно для здоров’я і збільшує тривалість життя. Але для цього потрібно розуміти, як влаштований наш організм, і чому ми повинні або не повинні щось робити.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Історії
Натхнення на мільярд. Що таке мотиваційна література і чому нам (не)варто її читати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Грудня 2020, 09:30 9 хв читання
Історії
245 000 транзакцій на добро. Як monobank та «Кураж» запустили благодійність у смартфоні
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
27 Листопада 2020, 09:20 5 хв читання
Історії
Брехня — нова правда. Що таке діпфейки та як їх розпізнати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
02 Листопада 2020, 08:16 4 хв читання
Історії
Країна в кишені. Як ми оживили пам’ятки культури за допомогою AR-технологій
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
29 Жовтня 2020, 11:41 7 хв читання
Завантаження...