Історії

В акселераторі немає поняття «графік роботи». Як я працювала маркетологом у Techstars і 3 місяці «ростила» 10 стартапів

21 Серпня 2019, 13:38
14 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Я Діана Полівко, мені 21 і останні чотири роки свого життя я присвятила роботі зі стартапами. Рік тому мені пощастило отримати контракт з акселератором Techstars — я працювала Marketing Associate. Це була моя мрія: десять глобальних стартапів, складні бізнес-задачі, можливість розширити свою мережу зв’язків з провідними підприємцями та експертами індустрії.
У цій колонці я розповім, як шукала вакансію в Techstars, як проходив відбір, про роботу маркетологом за контрактом, свої страхи та поразки у холодній Скандинавії. А ще трохи про натхнення, неймовірних людей та неоціненний досвід.

Діана Полівко

З чого почалися мої стосунки зі стартапами

На другому курсі університету я розчарувалася в академічній освіті, тому вирішила шукати щось більш практичне. Побачила оголошення про набір у Startup School і одразу відправила заявку. Вони шукали людей, які хотіли розпочати власний бізнес чи мали ідею стартапу. Через три тижні я подалася на стажування у Startup Depot і там обрала для себе напрям маркетингу. Пізніше організувала стартап-школу University Edition, допомагала проводити конкурс стартапів Startup Track на одній з найбільших ІТ-подій Східної Європи IT Arena та створила школу цифрового-маркетингу.
Тоді ж, під час роботи у Depot, я вперше познайомилася з Techstars. Щомісяця ми проводили нетворкінг-події. На одній з них ми з Іваном Пасічником, ex-CEO Ecoisme, говорили про хакантони та стартап-інкубатори. Він розповів, що переїжджає у Лондон і від нього я вперше почула назву Techstars.

Фото з лекції Startup School University Edition, 2016 рік


На сайті AIESEC я побачила вакансію дизайнера на тримісячну програму у акселератор Techstars Dubai. Хоч я і не планувала бути дизайнером, вирішальним для мене був бренд компанії та середовище стартапів, тож я вирішила податися.

Хто такі Techstars і кого вони шукають

Techstars веде свою історію з далекого 2006 року та бажання співзасновників допомогти підприємцям у масштабуванні бізнесу. За 13 років вони відкрили 47 акселераторів, а через програми пройшли більше 1600 компаній. Сьогодні це один з топових стартап-акселераторів. Вони відбирають менше 1% від поданих заявок, інколи конкурс сягає 1000 заявок на одне місце. Глобальна мережа Techstars працює у чотирьох напрямах:

  • акселератори;
  • ком’юніті-події Startup Weekend та Startup Week;
  • програми з розвитку інновацій у корпораціях;
  • венчурний фонд.

Щороку відбирають більше 300 компаній, які візьмуть участь в акселераційних програмах, а за весь час існування Techstars інвестували $7,6 млрд.

Фото з Techstars Energy’18


Акселератори шукають людей, які будуть займатися операційною роботою та працюватимуть безпосередньо зі стартапами. У штаті лише двоє людей: керівний директор та програмний менеджер, ще від трьох до восьми працівників наймають за контрактом (їх називають Associate). Це свого роду «команда на вимогу», яка працюватиме зі стартапами протягом трьох місяців акселераційної програми.
Кожен стартап має свої проблеми та болі: хтось шукає інвестиції, хтось клієнтів, комусь потрібна допомога з позиціонуванням, комусь з розробкою продукту. Тому Techstars шукає людей, які знаються на маркетингу, дизайні, інвестиціях чи розвитку бізнесу.

Команда Techstars Energy’18


Всі вакансії вимагають від 2 до 4 років досвіду у своїй галузі. Проте значно важливішим є готовність людини працювати з компаніями, де відсутні процеси та стандарти. У моїй команді була 43-річна жінка, яка закінчила МВА і працювала у великих корпораціях. Її мотивація податися на програму — робота зі стартапами.
Сума зарплати відрізняється у кожній країні. Наприклад, у Techstars Oslo я отримувала $1900 — це дуже мало для життя в Норвегії. Techstars не приховує, що у них досить низькі зарплати, так вони оптимізують операційні витрати.

Маленький екстра-крок  —  великий результат

Акселераторів багато, програм також, тому вакансії є завжди. Стандартний процес триває 1-2 місяці та складається з кількох етапів.

1. Подання аплікації через сайт

Тут усе просто: потрібно прикріпити резюме, мотиваційний лист, надати дані про свою освіту та написати про зарплатні очікування.

2. 20-хвилинне інтерв’ю з програмним менеджером

Насамперед перевіряють, чи підходить кандидат по культурі та цінностях. Філософія Techstars звучить так: give first, do more faster. Тому на співбесіді мені ставили питання на кшталт «Чи готова ти віддавати і не чекати нічого натомість?» або «Як би ти діяла, якби під час зустрічі стартап-команди з ментором, засновник відмовився слухати його аргументовану пораду, виник конфлікт і ментор, грюкнувши дверима, вийшов з кімнати переговорів?».
Крім того, я ще раз пояснювала свою мотивацію, розповідала про себе та свої професійні навички.

3. Виконання тестового завдання або демонстрація портфоліо

Мене просили кинути приклади статей, рекламних текстів, сайтів, презентацій, відео та інших маркетинг-матеріалів, над якими я раніше працювала.

4. Інтерв’ю з керівним директором

Тут питання дуже подібні до розмови з програмний менеджером. Єдина відмінність — тут більше уваги приділяють професійним навичкам та досягненням.
Розповідати потрібно детально: з якими компаніями ви працювали? У яких індустріях та на яких ринках? Яка там була команда і за яку частину роботи відповідали саме ви? Які перед вами стояли цілі? Що саме ви робили на рівні стратегії та планування? Які кампанії налаштовували ручками і які мейли писали? Які були результати і чи відповідали вони початковим очікуванням? Якщо так, то аргументуйте, чому спрацювало, або ні.

5. Фінальна розмова з програмним менеджером

На цьому етапі вже варто очікувати офер. Програмний менеджер перевіряє, чи аплікант усе ще готовий працювати, ще раз уточнює, коли починається робота, чого очікувати та який бюджет вони виділили під зарплату працівникам за контрактом.

Робочий простір Techstars Lisbon’19


У моєму випадку все було трохи інакше. Як вже йшлося вище, спершу я подалася на Techstars Dubai. Я вирішила, що моя заявка має вирізнятися, тому замість мотиваційного листа я за два дні зняла та змонтувала відео. Розповіла, чому я хочу потрапити на програму, а мої друзі та колеги навели переконливі аргументи, чому мене варто взяти. Я навіть поїхала до Києва, щоб записати коментар знайомої, яка працювала Associate у Techstars Berlin. Словом, я доклала багато зусиль і дуже чекала на відповідь. Але її не було. Тоді я вирішила подаватись на інші програми через сайт. По правді, якби не відео, я б навряд чи продовжила так активно шукати роботу у цьому акселераторі. Ось воно, до речі:

Я відправляла резюме разом з мотиваційним листом у всі акселератори Techstars. На мої заявки відповідала лише третина програмних менеджерів. Через місяць з моменту подачі заявки через сайт  —  перша перемога. Програмний менеджер Techstars Берлін запросив мене на розмову. Я не пройшла, але була дуже близько до пропозиції співпраці, тому мене порекомендували в інший акселератор у Берліні, який мав запускатись пізніше. Там я провалила співбесіду.
Потім я ще з десяток разів подавалась на цю ж вакансію  —  Marketing Associate в інші акселератори Європи та Азії. Мала два інтерв’ю, які закінчувались відмовами. На одному з них мені сказали, що шукають технічного маркетолога, який вміє кодити. Під час іншого я була настільки розгублена і пригнічена через сімейні обставини, що мені забракло енергії, щоб нормально провести співбесіду.
Після того була ще одна відмова — від Techstars Oslo. Третя. Вона була вже не така болюча, як попередні. Я легко змирилася з їх рішенням і написала останній лист, де вкотре проявила свій інтерес до цієї роботи, подякувала за інтерв’ю та припустила, що мій шлях до Techstars має бути саме таким. Ось що я написала у листі:


Існують різні шляхи, якими люди намагаються потрапити у спільноту Techstars. Хтось  стає Associate чи програмним менеджером на акселераційній програми; інші  організовують Startup Week та Weekend. Мій шлях  —  проходити інтерв’ю та знайомитись з якомога більшою кількістю техстартівців. Ви всі дуже кльові, тому я не заперечую 🙂
Сподіваюсь, одного разу я зберу тебе і всіх людей, з якими проходила співбесіди упродовж року, і ми відсвяткуємо той великий день, коли мене візьмуть на роботу у Techstars.
Дякую за твій час!
Була рада познайомитись,
Діана


О, диво! Наступного дня програмний менеджер Techstars Energy запропонував поговорити ще раз. Cказав, що спершу вони вирішили наймати місцевих спеціалістів, бо це легше логістично. Проте якщо я готова за тиждень організувати переїзд до однієї з найдорожчих країн Європи, то у нього є для мене вакансія.
Зі щасливим криком, пританцьовуючи, я прийняла пропозицію.

Діана Полівко на робочому місці у Techstars Energy’18 в Осло

Чим займається Marketing Associate у Techstars

В акселераторі немає поняття «графік роботи». Усі завдання змінюються протягом трьох фаз: Mentor Madness, Building Phase, Storytelling.

1. Mentor Madness

Найінтенсивніша фаза акселератора. Щодня впродовж місяця стартапи зустрічаються з потенційними менторами.
Це схоже на speed-dating: у кінці стартапи голосують за менторів, з якими хочуть працювати, те саме роблять ментори. Основна ціль — отримати 8-10 менторів, які будуть допомагати протягом усієї програми. Моє завдання на цьому етапі — слухати, нотувати та будувати персональні зв`язки з засновниками, щоб нам було легше працювати далі.

Симуляція зустрічі з менторами у Techstars Energy’18

2. Building phase

Фаза, коли всі вже втомлені. А це лише середина програми. Після першого етапу стартапи отримують багато зворотнього зв`язку щодо своєї роботи, продукту, позиціонування. Завдання «команди на вимогу» — відфільтрувати коментарі менторів та скласти чіткий план дій. І зробити всю «брудну роботу»: аналіз ринку та конкурентів, розробка позиціонування та стратегії, інтерв’ю з клієнтами, пошук пріоритетних каналів залучення клієнтів, створення контент-плану, дизайн лендінгів, маркетинг-матеріалів, презентацій для клієнтів та інвесторів. Потрібно зробити все, на що є час.

3. Storytelling

Фінальна фаза. Останній місяць в акселераторі повністю присвячений підготовці до демо-дня. У Techstars високий стандарт, тому виступити на цій події можуть лише стартапи з презентаціями, відшліфованими до блиску.

Групова практика пітчів Techstars Energy’18


Презентація подібна до формату виступу на TED — стартапи розповідають свої історії. У аssociates на цій фазі багато роботи: розробка структури презентації, пошук «зачіпки» (hook), написання цілісної історії, дизайн слайдів, підготовка до публічного виступу на сцені, моральна підтримка засновників.

Підводні камені акселератора

1. Мультизадачність. Це не про дивовижне виконання всіх своїх обов`язків вчасно. Робота з десятьма компаніями одночасно вимагає організованості та чіткого планування задач. Мантру give first do more faster треба тримати в голові, але разом з тим не брати на себе забагато.
2. Переїзд до іншої країни за три дні. Зазвичай Techstars надсилає пропозицію про співпрацю за 3-4 тижні до початку програми. Проте часто акселератори шукають associates в останню мить. Потрібно бути готовим організувати переїзд у стислі строки. Це гарантовано понесе за собою додаткові витрати, терміновий пошук гарячих авіаквитків та витрати на оренду житла.

Крім того, болісним питанням для українців є віза. Techstars не допомагає з оформленням візи працівникам за контрактом. Тому всі варіанти, які дозволять вам легально перебувати у ЄС протягом трьох місяців, мають право на життя.
3. На «ти» з вигоранням. У потоці задач ти приглушуєш стрес, пов’язаний з переїздом, новою країною, скандинавським кліматом, невідомим оточенням, новою роботою. Три місяці ти біжиш, бо тебе мотивують люди та середовище, ти хочеш встигнути якомога більше. Проте не варто ігнорувати сигнали, які посилає твій організм. Інколи просто треба зупинитися.

Що я отримала після трьох місяців у Techstars

1. Оточення. Тисячі стартапів змагаються за одне з десяти місць в акселераторі. Високий поріг входу у Techstars формує дуже професійну групу людей. Випускники Стенфорду, Калтех (Каліфорнійський технологічний інститут — ред.), екс-Google, екс-Tesla, екс-McKinsey, професіонали з десятками років експертизи в індустрії  — Тechstars є магнітом для найталановитіших стартап-команд та працівників.

Десять стратапів-учасників та команда Techstars Energy’18. Фото: Ole Jørgen Bratland


2. Краш-курс професійного та персонального росту. Скажений темп життя в акселераторі розкривається у корені самого слова   accelerate — «прискорюватися». Окрім самої роботи, кожного тижня там даже насичена програма: майстер-клас з маркетингу та продажів від McKinsey, лекції про лайфхаки інвестування від провідних VC, зустрічі з випускниками aкселератора, нетворкінг-вечірки та конференції.
3. Індустрія на долоні. Акселератор  —  це швидка відправна точка у індустрію та можливість отримати погляд з висоти пташиного польоту на те, як там усе працює.
Тому моя порада для зацікавлених у роботі в Techstars  — оберіть декілька вертикалей акселератора, у яких хотіли б рухатись довгостроково. Після закінчення програми ви отримаєте доступ до мережі контактів потенційних працедавців, партнерів, менторів.

Чи пораджу я взяти участь у програмі?

Однозначно! Проте перед подачею заявки обов’язково зробіть домашню роботу: дізнайтеся якомога більше про конкретний акселератор і людей, які працюють там на повну зайнятість. Саме вони створюють атмосферу, працювати в якій буде максимально комфортно або нестерпно важко.
Після трьох місяців у Techstars Oslo я зарікалась, що більше ніколи не візьму участь у подібній програмі, а потім за три дні зібралася і полетіла на Techstars Lisbon. Але це вже зовсім інша історія.

Якщо тебі кортить дізнатись ще більше про роботу у Techstars, пиши мені у LinkedIn чи Facebook.
Love what you do, do what you love! Нехай щастить!

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Історії
Натхнення на мільярд. Що таке мотиваційна література і чому нам (не)варто її читати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Грудня 2020, 09:30 9 хв читання
Історії
245 000 транзакцій на добро. Як monobank та «Кураж» запустили благодійність у смартфоні
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
27 Листопада 2020, 09:20 5 хв читання
Історії
Брехня — нова правда. Що таке діпфейки та як їх розпізнати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
02 Листопада 2020, 08:16 4 хв читання
Історії
Країна в кишені. Як ми оживили пам’ятки культури за допомогою AR-технологій
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
29 Жовтня 2020, 11:41 7 хв читання
Завантаження...