Як це працює

Що таке рецесія і чим вона відрізняється від економічної кризи

24 Квітня 2019, 11:30
4 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Буває, обговорюєте щось у компанії і тут мова заходить, скажімо, про нову угоду Apple. Зізнатися, що ви не в темі, соромно, тому залишається тільки кивати з розумним виглядом. Знайомо?
Щоб таких незручних ситуацій було менше, ми запустили рубрику «На пальцях». У ній ми просимо фахівців пояснити складні речі простими словами.
ОНОВЛЕНО 31 березня 2020: Минулого тижня директорка-розпорядниця МВФ Кристаліна Георгієва оголосила, що через пандемію коронавірусу світова економіка увійшла в рецесію. Ми попросили головного фахівця відділу досліджень департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України Олександра Фарину пояснити, що таке рецесія і чим вона відрізняється від кризи.

Олександр Фарина

Що таке рецесія

Коли ми говоримо про економічний розвиток країни, можна виділити дві фази: зростання та спад економічної активності.
Уявімо фабрику. Для виробництва продукції там використовують обладнання та людську працю. Якщо виробничі потужності використовуються на повну, то фабрика знаходиться в стані рівноваги. Справи йдуть добре і на продукцію є великий попит, ми наймаємо додаткових робітників, ставимо на один станок трьох працівників замість двох і виробляємо ще більше. Так само відбувається і в економіці: якщо виробництво на максимумі — економіка в експансії.
Протилежність експансії — рецесія. Коли з’являються економічні проблеми, фабриці важче виробляти і продавати свою продукцію. Виробничі потужності будуть простоювати, замість трьох станків працюватиме тільки два, а працівникам можуть скорочувати робочий день або взагалі звільнити частину з них. У такі моменти на виробництві (за аналогією зі світовою економікою) починається рецесія — спад економічної активності.
Багато економістів не вважають рецесію негативним явищем. Економічна система хоч і тяжіє до рівноваги, але ніколи не перебуває в рівновазі. Тому періоди рецесії — це не щось погане. Це природний стан економіки, коли вона знаходиться нижче звичайного рівня розвитку.

Чим криза відрізняється від рецесії

Криза — це явище, яке призводить до швидкої рецесії. Як правило, коли ми говоримо про кризу, ми говоримо про точку в часі. Коли ж ми говоримо про рецесію, ми говоримо про економічну активність: виробництво, споживання, попит населення і компаній.

Рецесію можна порівняти з порами року. Це природній стан економіки, коли температура нижча від комфортного для нас рівня. А кризи — це стихійні явища на зразок буревію чи торнадо, які можуть призвести до локального погіршення умов. Ми можемо зафіксувати, коли саме вони відбулися і оцінити спричинені ними наслідки.

Коли відбулася остання глобальна світова рецесія

Остання глобальна рецесія відбулася внаслідок фінансової кризи 2007-2008 років в Америці. Її назвали Великою рецесією за аналогією з Великою депресією, яку країна пережила в 1929-1933 роках.
Велика рецесія почалася з Америки, згодом перекинулася на Європу, а пізніше на всі інші країни, що розвиваються. Ця рецесія настільки розтягнулася у часі, що коли Америка вийшла з неї, частина світу продовжувала перебувати у цьому стані. Економічний стан однієї країни залежить від економіки інших, але рецесія необов’язково має відбуватися в усіх країнах одночасно.

Як зрозуміти, що почалася рецесія

Серед економістів немає єдиної точки зору щодо рівня, коли економіка переходить у стан рецесії або навпаки — експансії. Щоб зрозуміти, коли починається рецесія, вони використовують певні макроекономічні показники, як, наприклад, ВВП, який вимірює сукупний попит в економіці. Це не ідеальний, але найбільш наближений і найбільш широковживаний показник загального розвитку економіки.
Передбачити рецесію дуже важко. Навіть у ретроспективі важко сказати, чи були певні зміни в економіці рецесією, чи це просто локальні коливання.

Проте існує загальне твердження: якщо ВВП, тобто загальне виробництво в економіці, протягом двох кварталів поспіль спадає, це свідчитть про рецесію.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
БІЗНЕС
Як сетапити очікування перед зміною роботи: гайд для ІТ-світчерів
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
11 Квітня 2024, 09:00 6 хв читання
НАГАЛЬНЕ курс Scratch від Favbet Foundation та Code Club Україна
Як допомогти дитині розпочати кар’єру в IT. Безплатні курси від Favbet Foundation та Code Club Україна
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
21 Лютого 2024, 16:00 3 хв читання
КРЕАТИВ
Замість «Оскара». Які компанії, люди та події найбільше запам’яталися у 2023 році 
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
29 Грудня 2023, 09:00 8 хв читання
ТЕХНОЛОГІЇ (Не) секретні чати. Чому Telegram не такий захищений, як нам здається?
(Не) секретні чати. Чому Telegram не такий захищений, як нам здається?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
14 Грудня 2023, 09:00 15 хв читання
Завантаження...