БІЗНЕС

Фудтех на карантині. Як сервіс попереднього замовлення страв у ресторанах timeat виживає під час епідемії

20 Березня 2020, 14:57
5 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Київський фудтех-стартап timeat — це сервіс для попереднього замовлення їжі у ресторанах. Він дозволяє обрати страву і оплатити замовлення заздалегідь, щоб не витрачати на це час у закладі. Більше про його історію ми розповідали тут.
Аби пережити епідемію COVID-19 з мінімальними втратами для бізнесу, команді timeat довелося швидко змінювати сервіс та підхід до роботи. СЕО та засновник стартапу Євген Бровчук розповідає, як закриття ресторанів впливає на сервіс і чому заклади-партнери починають відмовлятися від доставки на користь takeaway.

Євген Бровчук

timeat vs коронавірус

Через карантин та соціальну ізоляцію timeat зіштовхнувся з декількома проблемами, але ми адаптувалися до ситуації. На віддалений режим роботи ми переходили протягом півтора тижня — зараз уся команда працює з дому. Для видаленої роботи використовуємо старі-добрі Trello, Slack, CRM, Notion та Telegram.

Щоранку ми пишемо у чат, як у кого проходила боротьба з теплою ковдрою, а щовечора розповідаємо, над чим працювали протягом дня.

Підключення нових ресторанів

Раніше підключення нових закладів проходило так: спочатку ми розмовляли з потенційним партнером телефоном, потім кілька разів зустрічалися різним складом (менеджерам та власникам кортить особисто з’ясувати, з ким вони мають справу), а потім підписували договір та вирішували технічні питання.
На час карантину ми скасували всі зустрічі, а комунікацію з ресторанами ведемо віддалено. Жодних винятків. Якщо для підписання документів конче потрібна зустріч — все переноситься на квітень-травень. Це як «а давай вже після свят», тільки після карантину. Звісно, такий режим роботи уповільнює процеси та виконання планів розвитку, але це вимушена міра задля безпеки співробітників — як наших, так і закладів-партнерів.

Зарплата команди

Очевидно, що фіксовані заробітні плати такими й залишаються. Члени команди, чиї зарплати прив’язані до бонусів та планів продажу, отримують фіксовану плату на час карантину, через який заробляти бонуси стає складніше.

Обмежена робота ресторанів

Саме обмежена, а не заблокована або призупинена, адже закладам заборонено саме обслуговувати, розсаджувати та годувати гостей у фізичних локаціях. У нас сервіс передзамовлення страв у ресторанах, тому на нас це також впливає. Частина закладів працює на доставку та на take away. В останньому випадку це працює так: людина приходить, замовляє, чекає та забирає замовлення з собою без можливості їсти у закладі.

Це наштовхнуло нас на логічне рішення — переформатувати роботу на час карантину. Передзамовити їжу з бронюванням столику не вийде, але замовити та забрати у визначений час — легко. Тому зараз ми спілкуємось з ресторанами, які не зачинилися «під нуль», і змінюємо формат роботи з ними.

Відвідувачам це теж тільки на користь, адже небажаних контактів під час очікування замовлення стає менше. Сервіс допоможе людям, які з певних причин не готують вдома і не користуються послугами доставки.
У самому застосунку нічого не зміниться — потрібно просто обрати заклад, страви і час, а потім оплатити замовлення. Заклади, які опинилися у скрутному становищі через карантин, зможуть підключити timeat найближчим часом зі зниженою на 5% комісією на два наступних місяці.

Збитки та витрати

Криза відчутно вплинула на наш стартап — частина ресторанів-партнерів зараз не працюють, відповідно, люди менше передзамовляють, а ми зазнаємо збитків.
Наразі три наших заклади-партнери працюють за передзамовленням take away: Tiger на Саксаганського, Bassano на Великій Васильківській та Piastra Pizza на Сікорського. Усі три — наші давні партнери. Нові ж поки ознайомлюються з умовами та вивчають правила надання послуг під час карантину — всі хочуть бути впевненими, що функція take away дозволена владою.

Ми розраховуємо, що наші умови сприятимуть підписанню договорів з новими партнерами найближчим часом. Деякі ресторани відмовляються від послуг доставки, адже комісія у 30-40% є для них непідйомною.

Деякі ресторани пропонують своїм офіціантам, менеджерам, барменам та усім, хто не працює на кухні, ставати кур’єрами закладу — так вони економлять на службах доставки.
Щодо витрат, то у нас їх стало навіть менше. Наприклад, у timeat немає офісу, відповідно, за оренду та коммуналку ми не платимо. Мембершіп нашої команди у коворкінгу призупинено — зараз ми не втрачаємо гроші і зможемо повернутись до хабу, щойно карантин закінчиться.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Досвід і думки
ШІ від Meta та OpenAI починає думати? Дайджест технологічних новин від Roosh Ventures
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
21 Квітня 2024, 13:00 6 хв читання
ТЕХНОЛОГІЇ
Годинне самоповторення. Що Дуров розповів Такеру Карлсону — переказ та розбір з нотами іронії
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
18 Квітня 2024, 15:00 16 хв читання
БІЗНЕС
Мисливці за ІТ-геніями: які софт-скіли українських розробників є магнітом для іноземних компаній 
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
06 Квітня 2024, 18:58 6 хв читання
FOMO OFF
$1 млрд на рік, Маск та нерішучість. Чому Apple закрила проєкт свого автономного авто
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
02 Квітня 2024, 09:00 22 хв читання
Завантаження...