Історії

Чому деякі вигадують цікавіші ідеї та як не вигорати на роботі? Відповідають психолог та генетикиня

28 Травня 2019, 19:55
5 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Чи можна хакнути свою креативність? На першій дискусії Science&Wine генетикиня Оксана Півень та психолог Ілля Ягіяєв пояснили, як пов’язані креативність та генетика, чому серед митців багато людей з психічними розладами і як врятуватися від вигорання на роботі. Ми записали найголовніше.

Ілля Ягіяєв та Оксана Півень. Фото: INSCIENCE

Чи існує ген креативності

Креативність — надзвичайно складний вид когнітивної діяльності людини, до якого залучено понад 700 генів, які кодують білки нейронів. «Єдиного гену креативності не існує, але історія знає багато прикладів творчих родин. Взяти хоча б Моцарта: визнаним у всьому світі генієм став саме Вольфганг, але його батько та сестра були не менш обдарованими», — розповідає Оксана Півень.
Креативність можна прослідкувати на рівні ДНК. У 2013 році вчені Гельсінського університету провели експеримент щодо музичних здібностей. Вони запропонували 172 учасникам, які не були родичами, пройти кілька музичних тестів, а потім провели генетичний аналіз.
У найбільш креативних учасників виявили подвоєння гену галактозмутаротази (GALM), який вивільняє серотонін. У тих, хто впорався із завданнями найгірше, знайшли пошкодження групи генів у 5 хромосомі (5q31.1), яка бере участь в створенні нейронних зв’язків.

Між геніальністю та божевіллям

Шведські вчені виявили, що люди з шизофренією та біполярним розладом, а також їхні здорові брати і сестри частіше обирають творчі професії. Зв’язок між креативністю і психічними розладами має генетичне підґрунтя. Наприклад, ген DRD2 виконує дві різні функції: покращує вербальну креативність і водночас спричиняє неврастенію. Схожа ситуація і з геном KATNAL2: він допомагає знаходити оригінальні рішення і часто зустрічається при аутизмі.
Професорка Гарвардського університету Шелі Карсон теж виявила залежність між креативністю та психопатологіями.

Чи можна змусити людину креативити

«Креативність не можна розглядати у відриві від мотивації», — каже Ілля Ягіяєв. Існує два основних її види: зовнішня (уникнення покарання, винагорода, соціальне схвалення) і внутрішня (діяльність сама по собі є цінною і приносить задоволення).
«Якщо потрібно копати “звідси і до обіду” — зовнішня мотивація спрацює краще. Вона ефективна для монотонної, некреативної роботи, де головне — кількість. Для творчих завдань більше підійде внутрішня мотивація», — пояснює психолог.

Щоб підтримувати внутрішню мотивацію, потрібно задовольнити три базові психологічні потреби: в автономії, компетентності та зв’язаності.
Автономія включає:

  • розуміння з боку керівництва та колег;
  • чітку постановку задач та самостійне їх виконання;
  • підтримку ініціативи;
  • чіткий та оперативний фідбек;
  • окреслені дедлайни, в межах яких є свобода дій.

Компетентність включає:

  • відчуття власної майстерності;
  • фідбек з метою допомогти, а не проконтролювати;
  • оцінку роботи людини, а не її особистості.

Зв’язаність включає:

  • повагу до особистості;
  • відчуття власної цінності та значущості;
  • турботу та підтримку;
  • емоційне тепло, довіру та включення.

Що таке вигорання

Вигорання означає амотивацію — відсутність як зовнішніх, так і внутрішніх стимулів працювати. При вигоранні людина втрачає емоційний та смисловий зв’язок зі своєю діяльністю, перестає бачити в ній сенс.
«Фактично вигорання — це депресія стосовно роботи. Спершу людина починає виконувати її механічно, формально. Їй доручили завдання, вона його виконала і все, на цьому — крапка. Людина дедалі частіше відчуває втому і навіть огиду стосовно своєї роботи. Ні про яку креативність чи оригінальні способи розв’язання проблем при вигоранні йтися не може», — пояснює Ілля.

Біологічні маркери вигорання

Вигорання проявляється не лише на психологічному, а й на фізіологічному рівні. Люди, які страждають на вигорання, мають вищий рівень глікованого гемоглобіну, глюкози, С-реактивного білка, лейкоцитів, нейтрофілів, моноцитів і загального холестерину в крові, а також відчувають брак вітаміну D. Це збільшує ризик появи метаболічного синдрому, серцево-судинних захворювань та діабету.

Як подолати вигорання

Щоб «вилікувати» вигорання, психолог радить:

  1. Взяти паузу і відновити фізіологічне здоров’я.
  2. Відновити емоційний зв’язок зі своєю діяльністю, віднайти у ній сенс.

Вигорання завжди означає втому, але втома не завжди означає вигорання, зауважує Ілля. Якщо після відпочинку вам знову хочеться повернутися до роботи — це була просто втома. Якщо перерва не допомогла і бажання працювати все ще немає — це вигорання.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Історії
Натхнення на мільярд. Що таке мотиваційна література і чому нам (не)варто її читати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Грудня 2020, 09:30 9 хв читання
Історії
245 000 транзакцій на добро. Як monobank та «Кураж» запустили благодійність у смартфоні
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
27 Листопада 2020, 09:20 5 хв читання
Історії
Брехня — нова правда. Що таке діпфейки та як їх розпізнати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
02 Листопада 2020, 08:16 4 хв читання
Історії
Країна в кишені. Як ми оживили пам’ятки культури за допомогою AR-технологій
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
29 Жовтня 2020, 11:41 7 хв читання
Завантаження...