Історії

«Був чуваком, якому більше за всіх треба». Я запустив стартап після 9 років у Fedoriv

16 Листопада 2019, 12:20
12 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Олександр Шумило працював у Fedoriv з перших місяців створення агенції та за дев’ять років пройшов шлях від стажера до бренд-лідера. Він створював стратегії для «Моршинської», Lenovo, ICTV, міста Вінниці та Фонду Кличко.
В інтерв’ю Vector Олександр розповідає про інсайди Fedoriv, пояснює дитячу формулу маркетингу, аналізує минулі та прогнозує наступні десять років рекламної індустрії та вперше у медійному просторі розповідає про свій стартап ALABAMA, який допомагає вчити англійську та розважатися одночасно.

Олександр Шумило. Фото: Артем Галкін

Як потрапив у Fedoriv і вивчив маркетинг у PowerPoint

Мені було 20 років, коли Андрій Федорів прийшов до Інституту міжнародних відносин прочитати лекцію про індустрію реклами. Потім однокурсниця запропонувала мені спробувати потрапити до Андрія на практику.
24 березня 2010 року оголосили конкурс на логотип України Design Tomorrow, під цей проєкт ми й пішли. Потрібно було бігати розклеювати афіші, монтувати якісь відео, оформлювати презентації — я все це вмів і любив. Коли в травні Андрій вирішив створити власну агенцію, він запросив мене на роботу. Нас тоді було троє: Андрій, я і бухгалтер.
У Fedoriv мені сподобалося оформлювати презентації для клієнтів. На перший погляд звучить просто, але презентації — основний продукт креативної компанії. Я завжди уважно читав кожен слайд, і таким чином вивчив маркетинг.

Проста формула маркетингу

Якщо ти добре на чомусь знаєшся, то маєш вміти у двох реченнях пояснити це маленькій дитині. Задачу маркетингу я б пояснив такою простою формулою:

Є ви зі своїм продуктом, є аудиторія. Кожна окрема людина повинна сказати вам: «Так!». Байдуже, що вам потрібно — продати iPhone чи картоплю, отримати голоси на виборах чи згоду від дівчини, коли запрошуєте її в кіно.

Якщо зрозумієте, як люди приходять до цього рішення — зможете впливати на процес і підвищити свої шанси на позитивну відповідь. Це завдання ми вирішували у більшості своїх кейсів.

Діти та копи — два улюблених кейси

За дев’ять років у Fedoriv ми з командою створили багато брендів. Першими на думку спадають два улюблених.
Перший — Фонд Кличко, який допомагає молоді реалізувати свої мрії. Діти часто не вірять у себе. Дивляться навколо і думають: «Які в мене можливості у цьому великому і складному світі?».

Ми розробили ключове повідомлення — «Fight for your dream». Підлітки повинні були сказати «Так!» новій філософії та принципам життя. «Так, я буду жити інакше. Буду ставити цілі та досягати їх».
Стратегія стала ефективною, тому що цільова аудиторія бачила, наскільки команда бренду вірить у свої ідеї. Вони дивилися на самих братів Кличків, працівників фонду і розуміли, що «Fight for your dream» — не просто рекламний слоган.
Коли діти розбивали шлях до великої мети на маленькі підцілі, робили перші кроки й у них виходило — це робило їх значно впевненішими. Філософія компанії працювала в реальному житті.

Другий улюблений кейс — Академія патрульної поліції України. У липні 2017 року державі потрібно було створити навчальний заклад, який готуватиме професіоналів, та набрати кадетів.
Ми в команді багато сперечалися, як правильно побудувати комунікацію. Перша думка — просто розказати про Академію. Вони ж такі класні. Ось є інспектори, є комп’ютери в аудиторіях, віджимання в залі.

Ми поставили себе на місце глядача, який десь у Полтаві сидить перед телевізором і бачить цей ролик. Ну, відкрили академію. І що?

Академія — окремий заклад, але він працює в контексті загального іміджу поліції. Було багато хейтерів, які казали, що нові копи нічого не вміють, окрім робити селфі.
Ми вирішили змінити статус-кво. Показати, наскільки кадети важко працюють і навіть страждають, щоб стати професійним поліцейським.

У нас вийшло створити Nike-ову рекламу для української поліцейської академії.

Всі ролі виконували реальні кадети, у нас не було найманих акторів. Коли знімали дівчину-кадета, режисер поставив її у планку. Вона стояла так 10 хвилин, і за цей час у неї з’явилася тільки краплинка поту. Їй довелося віджиматися 20, 30, 40 разів — і тільки коли їй стало дійсно важко, ми почали знімати. Все було дуже правдиво.

У нас було дві цільові аудиторії. Перша — люди, які після комунікації відповідають: «Так, я хочу стати поліцейським».
Друга — всі українці. Ми змінювали ставлення до нової поліції. Нашим завданням було розповісти, що це сильні та хоробрі хлопці і дівчата. Нам вдалося викликати повагу до них і показати, що вони круті.

Рецепт успіху для креативної агенції

Коли клієнт приходить за новою стратегією і брендингом, він хоче якісних змін. Трансформація бізнесу ніколи не реалізується просто. Після презентації всі аплодують, а потім починаються труднощі.
По-перше, ми завжди працювали в комунікації з власниками бізнесу. Це люди, які не бояться приймати рішення. З усіма іншими часто починаються ланцюги узгоджень і нарад, які знімають відповідальність. З власниками швидше і веселіше. Можна навіть сказати: «Давайте завод побудуємо!».
По-друге, я працював бренд-лідером і однією з моїх ключових компетенцій було «чувак, якому більше за всіх треба».

Мені здається, це рецепт успіху для будь-якої агенції. Ви повинні хотіти якісно реалізувати проєкт навіть більше, ніж сам клієнт.

Навіщо маркетологи нашій планеті

Кожен з нас часто питає себе: «Як правильно жити? Що є добре, а що погано? Що таке щастя? Що мені робити?». Хороші бренди у своїх історіях відповідають на ці питання.
Nike каже, що бігати й займатися спортом — це добре. Якщо тобі подобаються такі цінності, ти купуєш цей стиль життя.

Що змінилося за останні 10 років на українському ринку

За останнє десятиліття в Україні почали більше цінувати креатив. Кейс Fedoriv є класним прикладом цих змін.
Ми працюємо з компаніями, які стартували й досягли свого рівня за допомогою ефективного використання раціональних інструментів — дистриб’юції, закупівлі, масштабування. Потім бізнес досяг своєї стелі, і топ-менеджери не розуміли, що робити далі.
Тоді українські компанії відкрили для себе брендинг і рекламу. Коли раціональні бізнес-рішення закінчуються, треба переходити на емоційний рівень прийняття рішень. Креативні агенції почали багато заробляти, тому що якісна творчість може бути ефективною.

Цьому також сприяє щораз більша конкуренція. Якщо Monobank — це 25-й банк, про який я знаю, то їм потрібні котики, щоб диференціюватися.
Також світ стає більш глобальним. Українці споживають контент з усіх континентів, бачать якісний креативний продукт. Коли ти звик до реклами та інтерфейсів Apple, українські компанії вже не можуть змусити тебе користуватися чимось сильно гіршим.

Майбутнє українського маркетингу та реклами

Всі кажуть про Big Data. Наприклад, в Китаї WeChat враховує понад тисячу критеріїв для видачі мікрокредитів. Навіть відсоток зарядки твого смартфону і швидкість набору повідомлення на щось впливає. Така глибока і всеохопна аналітика, на жаль, буде змінювати креативну індустрію. Вибори у США стали доказом цього.

Кампанія Трампа не була супер креативною, але віжуали з месседжами були дуже правильними та персоніфікованими завдяки Big Data. Вони змінювали поведінку людей.

Творчість не зникне швидко. Зараз дослідження є фундаментом для креаторів, які створюють контент. Але значна частина фаундерів бізнесу вважають основними KPI ефективність та фінансові показники, а не емоційну складову.
Є конкуренція, клієнти повинні платити саме тобі. Якщо рішення, створені алгоритмами, будуть ефективнішими за творчі ідеї людей — ми можемо програти битву за робочі місця.

Чому пішов з Fedoriv та запустив свій стартап

Fedoriv — це моє перше місце роботи. Я прийшов до агенції стажером і дійшов до позиції бренд лідера. Я більш-менш розібрався в темі створення брендів, стратегії, комунікації, дизайну та досліджень. Мені було цікаво спробувати щось нове, стати на сторону клієнта і створити власний продукт.
Так почалася розробка ALABAMA — додатку для вивчення англійської мови, в якому ми поєднали навчальну програму з повноцінною мобільною грою.

Кожну тему англійської граматики користувачі ALABAMA вчать за допомогою структурованих відеоуроків. Закріпити нові правила можна в досить незвичайний спосіб. В ігровій частині додатку ви поринаєте у віртуальний світ. Вам потрібно виконувати різні місії, перемагати зло та просто купляти продукти в магазині.
Якщо у грі трапляються речення, яких ви не розумієте, можна відкрити відповідний урок і глибше розібратися в темі.

За допомогою гейміфікації ми ефективно долаємо основні бар’єри у вивченні англійської — нудно, складно, не хочу.

Досить вчити англійську все життя

Ми починаємо вчити англійську мову у школі. Два роки тому мені виповнилося 29, і я зрозумів, що намагаюся вивчити її все життя. На жаль, результат був незадовільний.
У 2017 я зробив чергову спробу. Моїм новим викладачем стала Настя Чаплигіна. З перших занять я зрозумів, що англійська — це не хаос, який треба зазубрити, а проста мова з чіткими й зрозумілими правилами. Вивчивши фундамент, ти швидко надбудовуєш нові знання та при нагоді згадуєш старі.
Це був момент прозріння. Коли багато вчиш-вчиш і воно здається складним, а тут — бах, і все насправді інакше. Тоді у нас з’явилася ідея зробити додаток для смартфонів, щоб програма Насті була доступна кожному охочому.

Гейміфікація як ефективний інструмент навчання

Зазвичай люди загоряються ідеєю вивчити англійську, але за тиждень мотивація згасає. Як утримати користувачів у своєму додатку? Ми поєднали навчання з грою.
Люди люблять історії та драму. У нашій ALABAMA є хороші хлопці, погані хлопці та штучний інтелект, який може знищити світ. І тільки ти можеш врятувати всіх, як Термінатор у Genesis.
Кожен користувач може прокачувати свого персонажа. Можна буде купити піратський капелюх або круту тачку. Якщо вийшла нова Tesla — ми можемо швидко додати її в гру, щоб користувачі мали можливість «купити» її за 10 нових вивчених правил.

Плани на майбутнє

Просто створювати ігри нам нецікаво, розробляти додатки для навчання нудно. Кайф — це коли гра допомагає вчитися і розв’язує проблему людей.
Згідно зі статистикою Facebook та Instagram, в Україні є 3,5 млн людей, які цікавляться англійською граматикою — почнемо з них. Ми будемо виходити до них з такими варіантами key-messages:

  • Англійська. Граматика та гра.
  • Вчи англійську граючи.


Ми запускали тестові рекламні кампанії — ціна одного переходу, тоді ще на сайт, складала 0,12 центів. Яка буде конверсія зі встановлених додатків у користувачів, які платять, поки не ясно. Але статистика каже, що це цифри від 1% до 20% — це неймовірно круто.
Для користувачів 1 місяць підписки коштуватиме $9,99, 6 місяців — $20,99, 12 місяців — $29,99. Перші чотири уроки та одна ігрова локація будуть безкоштовними.
Зараз проєкт фінансується лише з мого власного бюджету, я вклав близько $15 000-18 000. Поки не знаю, яка буде вартість залучення одного користувача — зрозумію після запуску, тоді й зможу порахувати окупність проєкту.
У нашій команді я відповідаю за концепцію та просування продукту. Окрім мене, є моя партнер — Настя, яка розробила всю навчальну частину, а також команда фрілансерів: дизайнер, програміст, копірайтери.

«Ми правда такого ніколи не бачили», — так говорять люди, які вперше відкривають наш додаток. Це неймовірно драйвить команду.

Дорослі звикли до чогось більш стандартного в індустрії навчання. Ми хочемо перемогти настрій, який називається «блін, я зараз буду вчитися».

Чи будуть люди посміхатися і сміятися, коли знайдуть качечку у грі? Чи куплять капелюха з пером? Чи будуть відчувати себе щасливими у нашому віртуальному світі? І головне — наскільки ефективно наша програма уроків і гра допоможуть вивчити англійську всім, хто вчить її все життя?
У планах на майбутнє — знайти відповіді на ці питання.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Історії
Натхнення на мільярд. Що таке мотиваційна література і чому нам (не)варто її читати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Грудня 2020, 09:30 9 хв читання
Історії
245 000 транзакцій на добро. Як monobank та «Кураж» запустили благодійність у смартфоні
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
27 Листопада 2020, 09:20 5 хв читання
Історії
Брехня — нова правда. Що таке діпфейки та як їх розпізнати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
02 Листопада 2020, 08:16 4 хв читання
Історії
Країна в кишені. Як ми оживили пам’ятки культури за допомогою AR-технологій
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
29 Жовтня 2020, 11:41 7 хв читання
Завантаження...