СПЕЦПРОЄКТИ

Дрібні доручення, непочуті ідеї та бюрократія. 5 міфів про роботу в корпораціях

06 Травня 2021, 17:00
10 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Аня
Анна Соха Журналістка, авторка та редакторка спецпроєктів
Дрібні доручення, непочуті ідеї та бюрократія. 6 міфів про роботу в корпораціях
Партнерський матеріал Партнерський матеріал Матеріал на правах реклами
Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Що ви уявляєте, чуючи словосполучення «робота у корпорації»? Рутинні завдання, незацікавлений у розвитку команди керівник і суворий дрес-код? У такому місці не дуже хочеться працювати. Але чи все так є насправді?

Разом із «Філіп Морріс Україна» розвіюємо найпоширеніші міфи та розповідаємо про agile-підходи, роудмепи та рев’ю для співробітників, цікаві проєкти та гнучкий графік. Ми опитали представників «Філіп Морріс Україна» та «Київстар».

Міф 1. Мої ідеї ніхто не почує

Кажуть, що в корпораціях дуже важко щось змінити або пробитися з якоюсь ідеєю. Всі стратегії давно затверджені, а у керівництва своє бачення розвитку.

Як насправді

У кожного відділу «Філіп Морріс Україна» є план зустрічей, що складається з повсякденних ритуалів і стратегічних сесій. На зустрічах обговорюються робочі питання, на яких присутні всі співробітники відділу, у тому числі новачки. Завдяки горизонтальній структурі новачок завжди може поспілкуватися з керівником свого відділу і не тільки.

«Ми реалізуємо багато масштабних проєктів крос-функціональними командами, до яких входять співробітники з різних відділів, — коментує Марина Друцька, керівниця проєктного офісу «Філіп Морріс Україна». — Працюємо у форматі Scaled Agile Framework, що дає змогу використовувати agile-підходи (гнучкі методології менеджменту, — ред) для управління великими командами. Це сприяє взаємодії, допомагає нам бути гнучкими та отримувати швидкі результати».

Також Scaled Agile створює умови, за яких кожний співробітник залучений до генерування новаторських ідей та створення інноваційних продуктів і сервісів. Більшість пропозицій проєктів надходять саме від звичайних співробітників, а не від керівної компанії та топ-менеджменту.

Міф 1. Мої ідеї ніхто не почує

Міф 2. Усі топ-позиції давно зайняті, я зможу піднятися кар’єрними сходами років через 10

Кажуть, що в корпораціях люди звикли обіймати свої посади роками, а то й десятиліттями. А молодим спеціалістам важко здобути підвищення зарплати чи менеджерське місце.

Як насправді

У «Філіп Морріс Україна» ефективність роботи персоналу оцінюється щороку. На початку цього періоду разом із керівником ви можете встановити для себе цілі, прогрес за якими необхідно відстежувати. Допомагають у цьому регулярні one-to-one сесії з керівником і фідбек щодо компетенцій та результатів роботи.

Також співробітники фіксують трирічний план кар’єрного розвитку, де зазначають, чи відкриті вони до переїзду та чи бажають спробувати себе в інших сферах. Під час сесій із керівником будують роудмеп і визначають, які кваліфікації необхідно отримати для досягнення цілі.

На базі річного оцінювання здійснюється талант рев’ю усіх працівників, за результатами якого можна отримати нову позицію або тимчасове призначення до інших країн, щоб набути необхідний досвід для подальшого розвитку у компанії. Залежно від результатів здійснюється щорічний перегляд заробітної плати.

«Я пройшла кар’єрну програму Inkompass від “Філіп Морріс Україна” у 2017 році та залишилася працювати у відділі міжнародної логістики. У мене був великий проєкт — запуск інноваційного продукту IQOS на двох експортних ринках, — розповідає Ольга Мартиненко, фахівець із роботи з персоналом «Філіп Морріс Україна». — Компанія інвестує багато зусиль у вирощування експертів зі студентів, у яких бачить потенційних співробітників. Я працювала з міжнародними постачальниками, штаб-квартирою у Швейцарії та здобула колосальний досвід, за що неймовірно вдячна. У мене був надихаючий ментор, що був зацікавлений у моєму професійному зростанні, та колосальна підтримка від команди.

Я долучалася до зустрічей для співробітників та організовувала такі події для своїх колег. Потім мені запропонували посаду фахівця з організаційного розвитку співробітників на фабриці. Це дуже резонувало з моїми бажаннями, і я одразу погодилася. На цій посаді я відчуваю, що максимально себе реалізовую, мені дуже цікаво. Я щиро можу сказати, що люблю свою роботу».

Міф 2. Усі топ-позиції давно зайняті, я зможу піднятися кар'єрними сходами років через 10

Міф 3. Я буду виконувати лише маленькі доручення керівника, а не реальні завдання, які розкриють мій потенціал

Кажуть, що новачки в корпораціях лише «перекладають папірці» та виконують ефемерні завдання. Керівництво не довіряє їм важливу роботу.

Як насправді

В «Київстар» практикується наставництво. Тут рідко вживають слово «керівник». Натомість віддають перевагу визначенню «лідер команди». Загалом у компанії чітко розподілені функції, кожен співробітник має зону обов’язків, яка може змінюватись.

Менеджер завжди «в процесі» та знає, що відбувається в колективі, які завдання виконуються та які мають бути реалізовані. Також він проводить регулярні зустрічі для обговорення статусів за кожним завданням команди. Важливо, що в таких зустрічах беруть участь усі члени колективу. Кожен може висловитись, уточнити, запропонувати власні ідеї для покращення проєкту. Та найважливіше в цих зустрічах — вони об’єднують команду навколо спільної справи.

Новачки ж перші три місяці роботи вчаться. Для швидкої та комфортної адаптації їх супроводжують бадді — більш досвідчені співробітники, які можуть проконсультувати з будь-якого робочого питання.

Також нові співробітники проходять вступні тренінги. А лідер команди особливо підтримує новачка, спостерігає за його успіхами та залучає новачка до великого проєкту, коли він готовий до більшої відповідальності..

«Щоби стати професіоналом, потрібен не лише досвід, але й бажання отримати результат, вчитися новому, — зазначає Світлана Кончаніна, начальник Департаменту із залучення та розвитку талантів «Київстар», — Сам новачок повинен бути чесним перед собою і своїм менеджером: запитувати про те, чого не знає, користуватися ресурсами компанії для навчання, набувати необхідних навичок. Від співробітника багато в чому залежить те, наскільки йому довірятимуть та як швидко буде розвиватися його кар’єра».

Міф 3. Я буду виконувати лише маленькі доручення керівника, а не реальні завдання, які розкриють мій потенціал

Міф 4. Я маю носити класичний одяг та працювати з 9 до 18

Кажуть, що в корпораціях усі носять тільки сорочки та штани — ніяких джинсів не вдягнеш. А совам, які краще працюють з 11 години дня, тут не раді.

Як насправді

Суворий дрес-код — це минуле великих корпорацій. Раніше вважалося, що суворий одяг підвищує ефективність роботи. Зараз компанії здебільшого відмовляються від цього твердження. Наприклад, в Google та Apple формально немає дрес-коду. Є хіба що рекомендації для менеджерів середньої ланки і вище — дорогі костюми і сорочки вписуються в уявлення про те, як потрібно вдягатися керівнику. Але, наприклад, «Ролекси» радять залишити вдома.

Всупереч усталеній думці, великі компанії аж ніяк не тирани в плані графіка. У пріоритеті — ефективність роботи людини, і вона не вимірюється кількістю часу на робочому місці. Але є важливий момент: ваш графік має бути зручним не тільки вам, але і вашій команді. Тому варто поцікавитися на співбесіді, наскільки гнучкі в цьому плані потенційні члени вашої команди. Наприклад, у «Філіп Морріс Україна» можна працювати з дому, якщо команда не потребує вашої присутності в офісі.

Міф 4. Я маю носити класичний одяг та працювати з 9 до 18

Міф 5. Я щодня робитиму одне й те саме, поки рутина не проковтне мене

Кажуть, що в корпораціях достатньо однотипні завдання та проєкти.

Як насправді

«Дуже рідко мій день обмежується одним напрямом або проєктом, — розповідає Тетяна Гриб, фахівець із комерційного та виробничого планування «Філіп Морріс Україна», — Як правило, кожного дня потрібно закривати кілька різноспрямованих завдань, запитів і проєктів. Нові проєкти з’являються постійно, крім того, під час роботи ти сам можеш ініціювати ідеї. «Філіп Морріс Україна» — це занадто динамічна компанія, де складно застрягнути в монотонній рутині.

Під час участі у кар‘єрній програмі я одразу отримала піврічний проєкт, результати якого потрібно було презентувати. Крім цього, я за власною ініціативою включалася в інші процеси відділу, аби краще їх зрозуміти.

Після завершення програми я перейшла на мою нинішню позицію, де залучення в усі процеси відбувалося в режимі “інтенсив”. За короткий проміжок часу я перейняла велику кількість функцій у практично незнайомому мені напрямі. Зараз мої обов’язки у відділі постійно доповнюються і змінюються, з’являється багато нових процесів, так що тут не занудьгуєш. Іноді я навіть шкодую, що маховик часу — це вигадка».

Міф 5. Я щодня робитиму одне й те саме, поки рутина не проковтне мене

«Філіп Морріс Україна» розпочала набір на оплачувану кар’єрну програму для студентів та випускників INKOMPASS 2021

Компанія запрошує до участі студентів 4–6 курсів та випускників ВНЗ 2020 та 2021 років будь-яких спеціальностей з Києва, Харкова, Дніпра, Одеси та Львова. 12-місячна програма складається з двох етапів.

Набір триває до 12 травня. Майбутній учасник повинен володіти англійською на рівні не нижче Upper-Іntermediate, прагнути розвитку та самореалізації. Охочим пропонується подати онлайн-заявку на участь у програмі INKOMPASS, пройти відеоінтерв’ю та онлайн-тест.

Кандидати, які пройшли попередній відбір, зможуть продемонструвати навички та здібності у центрі оцінювання. Кількість місць у програмі обмежена.

Завдяки INKOMPASS учасник отримує:

  • всебічний розвиток і роботу над реальними проєктами у відділах P&C (HR), Marketing, Sales, Information Technology, Production, Digital;
  • власний бізнес-проєкт із бюджетом та командою;
  • конкурентну оплату;
  • гнучкий графік, аби поєднувати навчання у компанії із заняттями в університеті;
  • навчання, допомогу, індивідуальний зворотний зв’язок від наставника та колег;
  • міжнародний трудовий досвід та базу контактів у великій компанії.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
СПЕЦПРОЄКТИ
Свобода там, де ти. Навесні в продажі зʼявиться новий девайс від glo™
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
14 Березня 2023, 15:45 3 хв читання
СПЕЦПРОЄКТИ GR8 Tech Academy відкриває набір на безоплатні курси QA Automation with C# і JavaScript
GR8 Tech Academy відкриває набір на безоплатні курси QA Automation with C# і JavaScript
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
07 Березня 2023, 17:00 5 хв читання
СПЕЦПРОЄКТИ Європейський досвід. Як проходить інтеграція українських айтівців в Польщі — огляд СЕО Just Join IT
Європейський досвід. Як проходить інтеграція українських айтівців в Польщі — огляд СЕО Just Join IT
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Березня 2023, 11:50 10 хв читання
КРЕАТИВ Без права на рекламність. Як SHOTS створюють «ту саму» воєнну комунікацію для Київстар
Без права на рекламність. Як SHOTS створюють «ту саму» воєнну комунікацію для Київстар
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
01 Березня 2023, 18:00 6 хв читання
Завантаження...