Досвід і думки

Все, що ви хотіли спитати у хлопавки в продакшені, але соромились

12 Квітня 2019, 13:35
7 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Нина Дэй
Ніна Дей Журналістка, автор спецпроєктів для Vector
Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Ми запускаємо нову рубрику — #тижпрофесіонал. У ній ми будемо питати людей різних професій про буденні обов’язки, стереотипи і те, про що більшість питати соромиться.
Наша перша героїня — Любов Гончаренко, яка працює хлопавкою в продакшені. Розпитали її про дивні доручення на знімальному майданчику, кількість дублів моркви та зарплатню.

Любов Гончаренко

Яка твоя роль на знімальному майданчику?

Спочатку сенс хлопавки був у тому, аби синхронізувати звук і відео. Зараз це можна робити за тайм-кодом, але з хлопавкою простіше орієнтуватися в матеріалі — в номері сцени, кадру, дублю. Зараз можна впоратися без неї, але час від часу режисери знімають з хлопавкою, бо вона є впізнаваним обличчям кіноіндустрії.

У чому полягає твоя робота — просто хлопати на початку? Чи є ще якісь задачі?

У серіалах, кіно та рекламі задачі хлопавки відрізняються. Найлегшою роботою я б назвала кіно. Режисери, з якими я працювала, здебільшого знімають без розкадровок. Це суттєво полегшує мою роботу: я лише записую порядковий номер кадру і дублю.
У серіалах робота складніша: там багато серій і своя нумерація. На зйомках реклами більше додаткових функцій: розрізати shooting-план покадрово, прикріпити його на дошку для розкадровки в тому порядку, як усе буде зніматися. А під час зйомок викреслювати відзняті кадри.
Також хлопавка веде монтажні листи: на них я записую дані з хлопавки та коментарі клієнта, режисера чи оператора. Треба відчувати атмосферу на майданчику. Обов’язки можуть бути непередбачуваними. Інколи абсолютно логічними функціями для мене є приносити каву і розставляти мітки для акторів на майданчику.

Яке найдивніше доручення ти отримувала?

Одного разу мені дзвонить продакшн-менеджер і каже: «Люба, купи перед съемкой IQOS». А я така: «Що?». Я ще не знала, що це таке, бо IQOS тільки з’явилися. Менеджер мені говорить: «Сигареты, heets, heets, стики». А я: «Які стіки?». Їй-Богу, 5-та година ранку. Які стіки?.. Перед зйомками я разом із таксистом їздила по заправках і шукала не зрозуміло який IQOS. Але завдання виконала.

Чи потрібно мати якісь навички, щоб виконувати роль хлопавки? Чи будь-хто може потрапити на майданчик і хлопати?

Думаю, будь-хто може. Коли я йшла на перший свій проект хлопавкою, то в мене не було досвіду і я ганьбилася від душі. Все приходить з досвідом. Зараз я працюю хлопавкою вже два роки. Кожна зйомка — це щось нове, нюанс у закріпленні маркера чи позначках на хлопавці; або додаткові знання з операторської, акторської чи продюсерської сфери.
Я вчуся на режисера монтажу в Карпенка-Карого. Але хлопати, звісно, в університеті нас не вчили: сказали на першому курсі, що є така людина на знімальному майданчику — і забули. Ну й логічно, мабуть, що не вчили. Впевнена, з боку це здається легкою і доступною роботою.

Як потрапити хлопавкою на знімальний майданчик?

Мені просто пощастило, мене порадила одногрупниця. У мене не було досвіду, але вона мені той досвід трохи додумала. Є ще група на Facebook «Кіносоюз», там часто шукають.

Це нормована робота? Ти є в штаті у якогось продакшена чи працюєш проектно?

Я працюю проектно. В штат хлопавку окремо не беруть. Є три продакшени, які запрошують мене на зйомки. Робота ненормована — від 10 годин зміна. Якщо це реклама, то завжди довше. Найбільша моя зміна тривала 27 годин.

Як робота хлопавки може допомогти твоїй кар’єрі?

Я хочу знімати кіно як режисер. Бути хлопавкою — це одна з небагатьох реальних можливостей потрапити  на майданчик у моєму віці. Це приносить багато корисних кіно-знайомств, я на практиці бачу, як треба працювати і як ні. А ще це хороші гроші, як для студента, якщо працювати на зйомках реклами. На серіалах хлопавка отримує від 400 грн за зміну, перепрацювання не оплачують. А в рекламі від 1000 до 1500 грн за зміну — це 10 годин, і додатково рахуються перепрацювання.

Існує думка, що багато режисерів починали свій шлях саме з хлопавки. Це правда чи стереотип?

Я думаю, що це неправда. В Росії та Україні, мабуть, хтось починав так. Але на заході це малоймовірно — там хлопавка відноситься не до режисерського департаменту, а до операторського. Спершу хлопавки працюють помічниками операторів, а згодом самі стають операторами.

Чому хлопавка з таким невеликим списком задач стала символом знімального процесу?

Коли в кіно з’явився звук, з’явилися і хлопавки. Тоді кіношники шукали простий спосіб синхронізувати звук і зображення. До речі, спочатку це робили дві людини — одна тримала велику табличку з написом, а друга стукала палками. А ще хлопавка мило виглядає. Цього теж не можна виключати. Мила штука, яка має практичне застосування.

Раніше були хлопавки, на яких писали крейдою, а тепер вони електронні. Чи є в тебе своя хлопавка, яка вона і що значать позначки на ній?

У мене дві хлопавки — чорна і біла. Якісна коштує від 600 грн. Не електронні, з такими я не працювала. З позначок — вгорі пишеться назва проекту або продакшену. Іноді пишемо фейкову назву, бо на зйомки приходить преса, а проект треба тримати в секреті до релізу. Далі пишемо номер кадру, сцени, дублю, прізвище режисера, оператора, дату зйомок, день чи ніч.

У тебе має бути своя хлопавка чи тобі її видають на знімальному майданчику?

На зйомки реклами я приходжу зі своєю. У серіалах і фільмах зазвичай купують нову, видають на майданчику, а в кінці режисер чи продакшен забирає її на пам’ять.

На яких проектах ти працювала?

Мій перший проект — «Дзідзьо Контрабас». Також я працювала на рекламах «Мівіни», LetyShops, «Ельдорадо», «Оболонської» та Roshen. Моя улюблена реклама — Moneyveo. Ще були «Київстар» та Comfy.

Скільки дублів однієї сцени зазвичай знімають?

Залежить від клієнта і режисера. Знімають, поки всім важливим людям все не сподобається. Буває таке, що за 2 дублі є вдалий результат. Найбільше за мою практику — 37 дублів моркви на рекламі «Мівіни».

Для допитливих

До речі, можу розказати цікаву штуку: у західних країнах і у нас кадри нумерують абсолютно по-різному. У нас сцени нумерують цифрами — перша, друга, третя. А в них літерами — A, B, C, D. Є затверджений список слів, які хлопавка має казати, коли хлопає на початку зйомки: A – apple, B – baker… А у Тарантіно працює хлопавка, яка чхала на всі правила. Вочевидь, їй дозволено казати все, що вона хоче. Виходить смішно.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Досвід і думки
ШІ від Meta та OpenAI починає думати? Дайджест технологічних новин від Roosh Ventures
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
21 Квітня 2024, 13:00 6 хв читання
БІЗНЕС
Мисливці за ІТ-геніями: які софт-скіли українських розробників є магнітом для іноземних компаній 
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
06 Квітня 2024, 18:58 6 хв читання
Досвід і думки
Засновники «єдинорогів» та USB-C від Apple. Дайджест Віктора Захарченка, COO Unicorn Nest
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Квітня 2024, 13:04 6 хв читання
БІЗНЕС Universe Group
Переписати за вечір не вийде. Як компанії змінити позиціонування — кейс Universe Group
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
21 Березня 2024, 13:30 7 хв читання
Завантаження...