Досвід і думки

Просто та переконливо. Як українським агенціям конкурувати на міжнародному ринку — колонка CEO Postmen

22 Червня 2021, 10:00
6 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Ідеї українських агенцій відзначають міжнародними преміями (з останніх новин — золото Young Lions і шортлісти Cannes Lions). Найвідоміші команди, як-от Banda та Fedoriv, відкривають свої офіси у Європі та США. Але чи справді це допомагає закріпитися на глобальному ринку й отримати контракти з міжнародними компаніями?

Засновник і керівник комунікаційної агенції Postmen Ярослав Ведмідь у своїй колонці для Vector розмірковує, які обставини й особливості мислення обмежують українських креативників і як підвищити конкурентоспроможність їхніх ідей на глобальному рівні.

Що означають нагороди міжнародних фестивалів

Участь у конкурсах, преміях, фестивалях креативності дає агенції змогу підбити підсумки проєктів й оформити їх у лаконічні послідовні історії. А клієнти, які підбирають виконавців на майбутнє, можуть зрозуміти рівень команди, які проєкти вона реалізовує й наскільки успішно. У цьому сенсі в Україні фестивальні роботи формують історію агенції та команди. Завдяки таким змаганням ринок стає прозорішим та ефективнішим.

В останні роки українські агенції регулярно посідають місця в топах міжнародних креативних фестивалів. Але ми не спостерігаємо значного зростання запитів від міжнародних клієнтів, глобальних кампаній чи інших позитивних наслідків після отримання Red Dot, D&AD, Epica, Cannes Lions.

Так само і спроби агенцій відкривати офіси в Європі та США досі не призвели до потужних робіт для міжнародних ринків. Наразі «міжнародні» проєкти українських агенцій більше прокачують їхній статус тут, в Україні.

Чому бракує запиту на українські ідеї

Нас у світі досі знають переважно за спортивними здобутками (Андрій Шевченко, брати Клички), образами радянських катастроф (Чорнобиль), образами спротиву (Помаранчева революція та Революція гідності). Тепер ще й війна з Росією. Якщо ми не хочемо бути брендом катастроф, війни й окремих спортивних здобутків, то потрібні свіжі ідеї, стилістичні підходи та способи утримувати розсіяну увагу аудиторії.

Для генерування глобальних ідей потрібен різноманітний фундамент:

  • більше гравців на ринку, які створюватимуть різний ідейний і культурний продукт;
  • толерантність до радикальних проявів, які не будуть відповідати чиємусь смаку, не будуть зрозумілими чи прийнятними для всіх, але розширюватимуть горизонти.

Запиту на наші ідеї бракує, бо в міжнародних гравців немає відчуття, що українці можуть генерувати масштабні ідеї. Навіть проєкти, за які ми здобуваємо міжнародні нагороди, зроблені переважно для локального контексту.

Інша ситуація з дизайном і відеопродакшном, на які зростає попит. Будь-яке виробництво більш стандартизоване, ніж генерація ідей і сенсів. Тож тут простіше підлаштуватися під міжнародні вимоги та стандарти й запропонувати високу якість за порівняно невелику ціну.

Ще одна з перепон — поведінка натовпу. Якщо ми щось любимо — то всі разом, якщо не любимо — одноголосно засуджуємо. Тому ми бачимо продукти, які подобаються або всім, або нікому.

Міжнародні агенції зустрічаються з тими самими викликами, що й українці, але вони працюють із ними довше, а отже, мають досвід і випробувані методики.

Що ближче до вершини — то важливішою є довіра. Більші ризики й інвестиції та, відповідно, більше бажання працювати з тими, хто цією територією вже ходив.

Це можна порівняти з походом у гори. Ви можете зійти на вершину 2000 м із другом або не перевіряти гіда перед підйомом на «тритисячник». Але ви не підкорюватимете Еверест чи Монблан із випадковими людьми. Ви уважно перевірите, скільки разів вони проходили цей маршрут, чим скінчилися походи та чи це дійсно ваш варіант. Так само працює світова індустрія, відбираючи топових «гідів» для креативних «експедицій».

Рецепти виходу на міжнародний ринок

Для точності комунікації потрібно добре відчувати аудиторію та контексти. Ми звикли, що достатньо яскравого гасла й короткої кампанії, але це не завжди працює у світі. На ринках, де контракти укладаються на 5–10 років, необхідне глибоке розуміння аудиторій, аби створювати довгострокові стратегії й ефективно реалізовувати їх.

Ще один важливий чинник успіху за кордоном — це сміливість і переконливість для продажу міжнародних кампаній за мільйони доларів. Представляти такі кампанії у глобальних офісах легше, маючи досвід і глибоке розуміння інсайтів.

Суперсила вашої команди має бути перевагою під час підкорення глобальних ринків. Шукайте її всередині, створюючи умови для максимальної свободи творчості. Приберіть критику ідей, дайте простір для помилок, і нехай кожен член команди відчуває, що його внесок важливий. Ідея може надійти від будь-кого з команди.

Відмовтеся від трендів. Що більше ви вплітатимете їх у свої роботи, то менш автентичним буде ваш креативний продукт. Якщо ви хочете реалізовувати хороші проєкти — можете слідкувати за трендами. Якщо ж ви хочете вийти на топовий рівень — забудьте про них. Заглибтеся в себе, будьте сміливими та практикуйте, практикуйте, практикуйте. Сила в тому, чого ніколи ще не було. Майте сміливість розвивати ідеї, що відрізняються, виносити їх на загал і приймати будь-яку реакцію.

Хороші ідеї в поганому виконанні — ніщо. Сильна ідея має знайти яскраве втілення. Ідеї, які ви хочете виносити на глобальний ринок, слід ретельно пропрацьовувати.

Створюйте прості рішення. Багато успішних міжнародних компаній виросли саме зі спрощення. Згадаймо Google, який мав тільки одне поле для пошуку, та Facebook, чий інтерфейс був простіший за MySpace.

В Україні простоту часто підміняють безсенсовістю, поверхневістю та хайпом. Це привертає увагу, але водночас підриває довіру до компаній, які асоціюються з такими продуктами. Рекламні рішення є частиною культури й упливають на споживачів. Продажі не повинні бути єдиною цінністю.

Найкраще реалізовувати проєкти, які несуть цінність не лише замовнику, але й аудиторії, й рухають усю країну вперед.

Попереду велика робота. Маємо зрозуміти, чи ми торгуємо «рудою» — пишемо код на аутсорсі, організовуємо відеопродакшн на чийсь сценарій, створюємо дизайн за закордонним ТЗ — чи починаємо самі задавати тренди й отримувати глобальну маржу.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
БІЗНЕС
ESG-стратегія, відносини з медіа, драйвери: як українським бізнесам побудувати репутацію на глобальному ринку?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
25 Лютого 2024, 13:00 8 хв читання
Досвід і думки
Як завіралитися в соцмережах та отримати 100 000 нових користувачів за 3 тижні — кейс xTiles
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
17 Лютого 2024, 15:00 10 хв читання
Досвід і думки
Must know: як привернути увагу користувача без слів — 5 секретів та 7 трендів SMM-дизайну
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
21 Січня 2024, 13:00 7 хв читання
Досвід і думки Як керувати дизайн-командою: культура, «зіграність», процеси — досвід Headway
Як керувати дизайн-командою: культура, «зіграність», процеси — досвід Headway
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
25 Листопада 2023, 13:30 8 хв читання
Завантаження...