СПЕЦПРОЄКТИ

Хочу зубний імплантант. Це боляче та дуже дорого?

26 Серпня 2021, 10:00
6 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Хочу зубний імплант. Це боляче та дуже дорого?
Партнерський матеріал Партнерський матеріал Матеріал на правах реклами
Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Навіть ті українці, яким вкрай потрібна імплантація або які на неї вже наважились, знають про імплантацію дуже мало. Вони переконані: це боляче (насправді, ні), дуже довго (ні) та коштує шалених грошей (неправда). 

Разом зі Straumann, лідером серед виробників дентальних імплантантів родом зі Швейцарії, розбираємо базові питання про імплантанти: як їх обирати, на що звернути увагу і від чого залежить результат.

Що таке імплантант, і кому він потрібен?

Імплантація — це відновлення втраченого зуба. Імплантанти встановлюють, коли:

  • зуб неможливо вилікувати й треба видалити;
  • зуб був видалений чи втрачений раніше;
  • наявна адентія — генетична відсутність зубів;
  • всі зуби втрачені.

Імплантантом називають саме кореневу частину зуба — ту, яку ніхто не бачить. А вже зверху встановлюють сам зуб (коронку). Це різні елементи, у яких різні виробники.

Що таке імплант і кому він потрібен

Як встановлюють імплантант?

Спочатку ділянку, де буде імплантант, знеболять. Далі лікар зробить отвір в кістці, куди і встановить імплантант. А потім зверху поставлять сам зуб. Процес схожий на встановлення коронки, для якої потрібно вкручувати штифт.

Це довго і боляче?

Сам процес встановлення імплантанта триває 20–30 хв. Зазвичай це значно швидше, ніж, наприклад, лікувати кореневі канали. Все відбувається або під місцевою анестезією, або в медикаментозному сні. Тому це абсолютно безболісно та швидко. 

Як встановлюють імплант

Одразу після імплантації ви відчуватимете легкий післяопераційний дискомфорт, тому варто випити знеболююче. У перші години не їсти, а протягом тижня не вживати гарячу їжу та не займатися спортом. Після цього життя буде таким, як завжди. 

Чи постраждають сусідні зуби?

Ні, сусідні зуби ніхто не чіпатиме. На відміну від процесу встановлення зубних мостів, де потрібно підпилювати сусідні, часом абсолютно здорові зуби. 

Чим треба поцікавитися перед тим, як встановлювати імплантант?

По-перше, профілем клініки та спеціалізацією лікаря. Від досвіду та компетентності спеціаліста залежить довговічність імплантанту та якість процедури. Тому важливо, щоб це був лікар, який спеціалізується саме на імплантації та має в цьому багаторічний досвід. 

Наприклад, компанія Straumann дбає про навчання лікарів, які працюють з її імплантантами, та навіть збирає базу клінік і лікарів, із якими радить працювати.

Чим треба поцікавитися перед тим, як встановлювати імплант?
Друга частина успіху залежить від вибору імплантанту. Його треба обирати прискіпливо — так, як ви обираєте марку автомобіля. Більше довіри — до брендів імплантантів, які мають довгу історію. У такому разі, купуючи брендову річ, ви будете розуміти, що інвестуєте у своє здоров’я, а над якістю вашого майбутнього зуба не один десяток років працювали науковці. 

Саме швейцарська компанія Straumann, створена в 1954 році, винайшла перший у світі титановий імплантант, що стало поворотним моментом у стоматології. Сьогодні Straumann — світовий лідер зі створення імплантантів.

Оцей імплантант за 7 тисяч, а цей за 17 тисяч. Навіщо переплачувати?

Умовно імплантанти можна поділити на три категорії: економ, стандарт та преміум. Різниця насамперед у рівні приживлення: кращий (а відповідно — дорожчий) з більшою ймовірністю слугуватиме вам все життя, не випаде та не зламається. Тому економія — це завжди ризик. 

Тобто імплантант може не прижитися?

Так, якщо його встановили неправильно, або якщо сам імплантант поганої якості. У найдешевших та найпростіших імплантантів рівень приживлення в межах 93%, у найкращих досягає 100%.

Як обрати імплант
Різниця наче невелика, але коли ви обираєте економваріант, це означає, що з кожних 100 встановлених імплантантів 7 випадуть. Опинитися серед цих семи людей — дуже неприємно, адже тоді доведеться проходити всю процедуру спочатку. Тому важливо правильно підійти до вибору імплантанта. 

Пропонують різні імплантанти: оцей з титану, а цей наче теж із титану, але не зовсім. Який обрати?

Справді, головний матеріал, з якого виготовляють імплантанти — титан та його сплави. Він буває декількох видів. Наприклад, Grade 4 — це простий очищений титан, він приживається доволі добре. А є ще Grade 5 — він дешевший, але лише на 88% складається з титану і, окрім цього, містить 7% алюмінію та 5% ванадію. Такий імплантант може спричинити резорбцію (руйнування) кістки, і, в свою чергу, випадання імплантанту.

І єдині у світі імплантанти Straumann виготовляють з унікального запатентованого біосумісного сплаву титану та цирконію Roxolid, який на 35% міцніший, ніж титан.

Міцність Roxolid дозволила створити надтонкий імплантант діаметром 3,3 мм. Завдяки цьому кісткова пластика (нарощення кісткової тканини в місці встановлення імплантанту) стала простішою, а в багатьох випадках її взагалі вдається уникнути. Для пацієнта це означає мінімум хірургічного втручання і швидке загоєння.

А біосумісний цирконій у складі Roxolid сприяє тому, що організм не буде «протестувати» проти імплантанта та збільшує показник приживлення на 30%.

Чим ще відрізняються імплантанти «преміум» від «економ»? 

Зокрема, поверхнею, яка впливає на приживлення імплантанта. Вона буває сухою або активною. Активна — очищена від вуглецевої плівки, що утворюється від контакту з повітрям.

Імплантанти з активними поверхнями інтегруються легше і швидше, ніж з сухими. Це дуже важливо, коли ви не готові ходити 4–6 місяців із зашитим імплантантом, а хочете швидше поставити на нього коронку. Або коли це фронтальна ділянка, і ви хочете мати зуб відразу після операції.

Чим відрізняються імпланти «преміум» від «економ»

Унікальна інноваційна запатентована активна поверхня Straumann SLActive, яка пройшла 5- і 10-річні дослідження в пацієнтів групи ризику (діабет, курці, онкологія) і мають показник виживання 100%, працює як додатковий стимулятор росту тканин навколо, сприяючи швидкому відновленню та загоюванню.

Яке воно — життя зі штучними зубами? Чи можна ними гризти горіхи та відкривати пляшки?

Відкривати пляшки не варто ні власними зубами, ні імплантованими. Але загалом у штучних зубів така ж функціональність, як у «рідних». Ними можна їсти горіхи та гризти моркву. Продовжуйте чистити зуби два рази на день, користуйтеся зубною ниткою та періодично відвідуйте стоматолога, і тоді, як гарантує світовий лідер Straumann, імплантант прослужить все життя.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
СПЕЦПРОЄКТИ За що тут платити? Чому лікувати зуби дорого
За що тут платити? Чому лікувати зуби дорого
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
02 Червня 2021, 09:00 9 хв читання
Завантаження...