Історії

Українці Tough Slate Design отримали «Дерев’яний олівець» D&AD Awards за дизайн книги. Як створювали проект?

25 Травня 2019, 11:04
7 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

dmitriy-koshelnik
Дмитро Кошельник Придумую теми, редагую тексти, пишу про компанії і підприємців, чіпляюся до фактів.
Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Tough Slate Design — перше українське агентство, що стало лауреатом престижної міжнародної премії D&AD Awards. Tough Slate Design нагородили «Дерев’яним олівцем» за проект Charles Bukowski Glitch Book. Команда створила дизайн перевидання збірки відомого письменника Чарльза Буковскі «Грай на піаніно п’яно ніби на ударних поки пальці ледь закровоточать». Charles Bukowski Glitch Book існує вже більше п’яти років. Проект встиг виграти ряд престижних нагород, в тому числі премію Red Dot.
D&AD Awards називають «Оскаром» в творчій сфері. На D&AD Awards можна отримати п’ять видів нагород — «Чорний олівець», «Білий олівець», «Жовтий олівець», «Графітовий олівець» та «Дерев’яний олівець». Останній вважається аналогом бронзи. Ми поспілкувались з командою Tough Slate Design та дізнались, як створювали Charles Bukowski Glitch Book, як прийняти участь у D&AD Awards та чому ця нагорода важлива.

Як створювали Charles Bukowski Glitch Book

Тексти Буковскі імпонують команді Tough Slate Design своєю брутальною відвертістю. На їхню думку, сьогодні люди найбільше потребують чесності.

«В його книзі мила картинка щасливого сімейного життя з американських постерів 1960-х руйнується глітчем реальності, сповненої багатоповерхових сенсів, шокуючої прямоти та гострої іронії. Він зрозумів це ще тоді: що хоча і блискуча, але все ж неправда, нікому вже не цікава. Це книга про реальне життя — грубе, розпусне та місцями нетверезе», — розповідають в Tough Slate Design.

В основі концепції стилістики проекту лежить глітч та викривлена реальність. Вона є «п’яною», такою як і сам автор.

«Стилістика, реалізована за допомогою деформації макетів сторінок та «зламаних» ілюстрацій, імітує не тільки спотворене алкогольне сприйняття реальності, але і нонконформістський спосіб життя письменника та його персонажів. Ілюстрації не чисті та м’які, вони “побиті”, бо життя про яке він пише дуже далеке від ідеалу та “американської мрії”. Його герої п’яні та аморальні, відчуття чого підсилюється порушенням звичних правил верстки тексту, наприклад, рядки та строфи ледь нахилені по діагоналі», — пояснили в агентстві.

Тема спиртного проходить лейтмотивом повз всю книгу — нумерація сторінок зображена за допомогою пляшки вина, яка порожніє до кінця прочитання книги, одночасно з підвищенням концентрації алкоголю в крові. Крім цього книга розповсюджується в пакеті з крафтового матеріалу, який використовують при розпитті спиртного на вулицях.

В книзі є ілюстрації, колажі, фотографії та типографія. Щоб все було «косо» та «криво» команді Tough Slate Design довелось вдатися до різних трюків та прийомів: фотографувати клавіші фортепіано через призму калейдоскопа, щоб зімітувати погляд після 10 пляшок пива, топити тексти у воді, м’яти, палити та обливати кетчупом ілюстрації.

«Трьохколірна гама теж вибрана недаремно. Тріада чорного, червоного та білого — один з найпотужніших існуючих контрастів. Кольори працюють настільки активно, бо їх мало — всього три», — пояснюють в Tough Slate Design.

В Tough Slate Design вирішили звузити фокус саме на такому поєднанні, щоб зробити ідею категоричних понять ще гострішою. За їхніми словами, персонажі Буковскі знаходяться поза межею «нормальності», тема дуалізму огидного та прекрасного прослідковується протягом усієї книги: скотобійня, захід сонця, люті мухи, Матісс. Це все контрасти, полярні образи, але їх поєднання «чіпляє» найбільше.

«Взагалі розробка ідеї оформлення книги народжувалась достатньо довго. Робота зайняла близько року, короткими сесіями по два тижні. Ми не поспішали зробити її швидко. Замовник не квапив, тому ми встигли і вникнути, і насолодитись процесом. Ми проаналізували безліч стилістик та технік, ілюстрацій, варіантів оформлення та верстки. Якщо ж об’єднати цей весь час суцільної роботи, вийде приблизно два місяці», — пояснюють в агентстві.

Чому прийняли участь в D&AD Awards лише зараз

В Tough Slate Design пояснили, що причина — в правилах участі в конкурсі. Обов’язковою умовою D&AD є саме комерційна реалізація роботи. Такою книга стала лише восени 2018 року. До цього були проблеми з авторськими правами на тексти Буковскі. Саме тому Tough Slate Design робили самвидав суто для себе, звичайно без комерційного використання. Така робота не відповідала вимогам D&AD.

Як прийняти участь в конкурсі

За словами команди Tough Slate Design, взяти участь може кожен бажаючий. На сайті є детальний опис вимог до роботи, покрокові інструкції для подачі та навіть відео як правильно реєструвати роботу та завантажити зображення.
Спочатку потрібно зареєструватися на сайті, потім в інструкціях знайти категорію, яка є відповідною для конкретної роботи. Наприклад, для Charles Bukowski Glitch Book — Culture, Art & Design Books.

«Після реєстрації слід завантажити зображення-візуалізації проекту, його детальний опис від брифу та концепції до результатів та успіхів продажу. Завантаження відео-кейсу є опціональним, але, як показує практика, це досить виграшна стратегія. Також для деяких заявок обов’язковим є надсилання реальної роботи, щоб журі могло безпосередньо ознайомитися з нею», — пояснюють в Tough Slate Design.

В якості суддів зазвичай запрошують різнопланових фахівців зі сфери, які можуть з усіх сторін та максимально об’єктивно оцінити роботу. Кожного року журі складається приблизно 250 спеціалістів. В 2019 в категорії книжкового дизайну були креативні директори, дизайнери книги, графічні дизайнери та ілюстратори — всього вісім осіб.
В категорії дизайн судді оцінюють три основні критерії — цінність ідеї, якість її виконання, відповідність ідеї меті втілення.

Які вимоги до учасників

Основною умовою є комерційна реалізація між січнем та березнем попереднього та поточного року подачі проекту. Робота має бути публічно доступною через будь-які медіа, затверджена та оплачена клієнтом. Також можливі подачі благодійних кейсів, але до них теж передбачені спеціальні вимоги. Дизайн-концепти, не втілені прототипи — до участі не допускають.

«На нашу думку, робота повинна бути чесною та актуальною для споживача та суспільства загалом, ідея мусить мати не одношарове підґрунтя. Оформлення проекту теж має значення, іноді воно краще допомагає розкрити концепцію. Наприклад, в нашому відео-кейсі Glitch Book поверх зображень та мелодії іде ще звукова доріжка з голосом Чарльза Буковскі, що ще більше залучає глядача до сприйняття візуальної частини книги», — розказали в Tough Slate Design.

Чому отримати «олівець» — це круто

Як пояснили в Tough Slate Design, D&AD була заснована ще 1962 року найкращими тогочасними дизайнерами та арт-директорами, включаючи Девіда Бейлі, Алана Флетчера, Коліна Форбса (один з засновників дизайн-студії Pentagram). В контексті історії дизайну — це чималий вік. За цей час D&AD репутація вже встигла сформуватись та стати безумовно авторитетною на світовому рівні.

«Чому це круто? А що може бути кращим за об’єктивне міжнародне визнання людьми, проектами і вкладом в дизайн яких ти захоплюєшся? Чому ніхто в Україні не отримував? Можна лише припускати, що подібні інтернаціональні конкурси тільки стають відомими в Україні. Бо насправді в нас є багато агенцій, дизайнерів, ілюстраторів роботи яких варті міжнародного визнання», — вважають в Tough Slate Design.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Історії
Натхнення на мільярд. Що таке мотиваційна література і чому нам (не)варто її читати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Грудня 2020, 09:30 9 хв читання
Історії
245 000 транзакцій на добро. Як monobank та «Кураж» запустили благодійність у смартфоні
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
27 Листопада 2020, 09:20 5 хв читання
Історії
Брехня — нова правда. Що таке діпфейки та як їх розпізнати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
02 Листопада 2020, 08:16 4 хв читання
Історії
Країна в кишені. Як ми оживили пам’ятки культури за допомогою AR-технологій
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
29 Жовтня 2020, 11:41 7 хв читання
Завантаження...