Історії

Стратегія стратегій. Як в РНБО не змогли відповісти на наші питання про облік користувачів «ВКонтакте»

06 Жовтня 2020, 09:35
4 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Катерина Богуславська Технологічна журналістка-фрілансерка
Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Раніше ми писали, що Рада національної безпеки та оборони України збирається поставити на облік українців, що користуються російською соціальною мережею «ВКонтакте».
Такі плани озвучив 25 вересня 2020 року секретар РНБО Олексій Данілов на онлайн-конференції «Перспективи діджиталізації країни та ризики кібербезпеки».
Ми написали новину, а потім подумали: «Стоп, а як саме вони планують створити облік?». Тому ми спробували дізнатися у РНБО про це детальніше та надіслали запит. Відповідь, яку ми отримали, викликала більше запитань, ніж сама новина про облік.

Ось список питань, які ми надіслали РНБО:

  1. Чи вважається «розповсюдженням російського контенту» розповсюдження будь-якого контенту, виробленого в Російській Федерації, чи тільки того, що підпадає під дію закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України»?
  2. Який орган буде відповідальним за створення обліку користувачів «ВКонтакте», про який згадував під час вищезазначеної онлайн-конференції Олексій Данілов?
  3. Яким чином система, про яку розповідав секретар РНБО, буде збирати дані про українських користувачів «Вконтакте»?
  4. Які санкції передбачені для українських користувачів «ВКонтакте» з боку силових структур?
  5. Чи будуть перебувати на обліку користувачі «ВКонтакте», що отримують доступ до цього ресурсу через VPN-сервіси?
  6.  Які саме міжнародні партнери допомагають Україні вирішити проблему з «ВКонтакте»? Як саме вони допомагають?

Ось відповідь, яку ми отримали

Спочатку нам пояснили, згідно з якими рішеннями РНБО проти «ВКонтакте» були введені санкції. Ми про таке не запитували, але, можливо, це частина вступу.

Далі важкою бюрократичною мовою нам роз’яснюють, що буде запроваджений певний реєстр економічних та інших санкцій і визначений орган, відповідальний за його створення. Наскільки ми розуміємо, наразі ні про те, яким буде цей орган, ні про те, якими будуть санкції, інформації немає.

Тут нам вже пояснюють, чому «ВКонтакте» — зло, і яку роль ця соцмережа грає у гібридній війні з Російською Федерацією. 

Питання про «розповсюдження російського контенту» залишається без відповіді. Чи буде пост з кліпом Валерія Меладзе «розповсюдженням російського контенту»? Невідомо. Але, можливо, це просто ще одна частина розлогого вступу, якої не можна уникнути, щоб подальша логіка відповіді була зрозумілою.
Далі нам пояснюють, що протягом півріччя буде розроблена нова Стратегія кібербезпеки України та Стратегія інформаційної безпеки. У межах реалізації цих стратегій питання про облік користувачів буде обговорюватися. Добре, звісно, що це питання обговорюватимуть.

Тут нам пояснюють, чому «ВКонтакте» стала доступною в Україні. Але ж ми це і так знали, бо дивилися онлайн-конференцію і готували запит.

У відповіді на запит згадують колег та партнерів, які допоможуть з блокуванням «ВКонтакте». Але наше питання про те, які саме це міжнародні колеги та партнери та як саме вони допомагатимуть, лишаються без відповіді.

Далі нам розповіли, що громадяни України, які використовують російські соцмережі, мають усвідомлювати свою відповідальність. Це усвідомлення і буде дієвим заходом протидії. Своєю заявою про облік користувачів «ВКонтакте» Олексій Данілов хотів «налагодити діалог з приватним сектором».

Виявляється, секретар РНБО своєю заявою просто роз’яснював суспільству законодавство та повноваження правоохоронних органів створювати обліки та бази даних. А створюються вони суто з метою «убезпечення громадян від можливого втягування їх у протиправну діяльність на шкоду національній безпеці».

Тобто це була, ймовірніше, виховна бесіда, а не погроза проблемами з поліцією.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Історії
Натхнення на мільярд. Що таке мотиваційна література і чому нам (не)варто її читати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Грудня 2020, 09:30 9 хв читання
Історії
245 000 транзакцій на добро. Як monobank та «Кураж» запустили благодійність у смартфоні
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
27 Листопада 2020, 09:20 5 хв читання
Історії
Брехня — нова правда. Що таке діпфейки та як їх розпізнати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
02 Листопада 2020, 08:16 4 хв читання
Історії
Країна в кишені. Як ми оживили пам’ятки культури за допомогою AR-технологій
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
29 Жовтня 2020, 11:41 7 хв читання
Завантаження...