ТЕХНОЛОГІЇ

Як додатки для трекінгу менструального циклу заробляють на жінках

29 Січня 2019, 10:34
6 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Понад 100 млн жінок у всьому світі відстежують менструальний цикл через мобільні додатки. Тож не дивно, що вони перетворилися на рекламні майданчики. А особисті дані користувачок — на ласий шматок для рекламодавців.
Vector переповідає матеріал Bloomberg Businessweek про те, як компанії монетизують особисту інформацію жінок, отриману через додатки для трекінгу менструального циклу.

Про що варто замислитися користувачкам додатків

Сара Мартін — лікар з Берліну. Раніше вона стежила за менструальним циклом і відмічала дні, коли займалася сексом, у блокноті. Тепер Сара користується мобільним додатком. Жінка вважає, що там інформація більш приватна та захищена.
Найвідоміші жіночі календарі — Flo, Glow, Ovia та Clue. Деяким жінкам вони допомагають зрозуміти, коли їм легше буде завагітніти або навпаки — уникнути вагітності. Інші люблять їх за можливість слідкувати за тим, що відбувається з жіночим організмом у кожен день циклу.

Ці програми також мають багато додаткових функцій відстеження стану здоров’я. Це дозволяє розробникам додатків збирати більше даних про користувачок. І заробляти на цьому.

Це і є їхня мета — збудувати на інтимних даних бізнес-модель. За останні кілька років всі жіночі календарі в сумі заробили щонайменше $350 млн.

Деякі додатки для відстеження циклу ставлять додаткові питання: коли ви востаннє займалися сексом? Чи робили ви тест на овуляцію цього місяця? Лише уявіть, скільки всього про жінок знають розробники, якщо у додатка Flo, який лідирує у США, 28 млн користувачок щомісяця.

Що роблять з особистими даними жінок

У 2015 році брати-близнюки Юрій і Дмитро Гурські заснували у Мінську свою компанію. У технологічній спільноті їх знають як людей, які створили, а потім успішно продали Google і Facebook декілька додатків для фотографій.
Цього разу вони створили додаток Flo, де жінки можуть фіксувати, як на них впливають гормони: зміни настрою, статевий потяг, висипи та температуру тіла, які можуть допомогти визначити дні овуляції.
Згодом Гурські заявили, що розробники Flo вже зібрали понад 13 млрд точок даних. Вони пояснили, що вчені проаналізують ці дані, щоб знайти закономірності у поведінці жінок під впливом гормонів.

Юрій і Дмитро Гурські


На основі висновків науковців розробники вдосконалили додаток: тепер програма надсилає користувачці сповіщення, коли потрібно починати хвилюватися через затримку менструацій.

«Багато людей подякували мені після того, як додаток допоміг їхній сім’ї зачати дитину», — каже Юрій Гурський.

Влітку 2018 року брати почали продавати рекламу у додатку світовим брендам. Вона таргетується на цільову аудиторію брендів — жінок, яких за різними параметрами поділили на категорії. Серед клієнтів Гурських — Procter & Gamble та Bayer.
Наприклад, компанія Bayer пропонує користувачкам додатку пройти тест, який підкаже, чи здорова в неї рясність виділень при менструації. Ця вікторина брендована новим продуктом від Bayer — аплікатором, який допомагає боротися з рясними менструаціями.
Реклама у додатках для трекінгу циклу має інші принципи дії. Наприклад, таргетинг працює так: молода дівчина, яка користується Flo, може отримати сповіщення з посиланням на матеріал «Як користуватися тампонами», тоді як 30-річному чоловікові, який планує вагітність разом із дружиною, корисно буде пройти тест «Що ви знаєте про овуляцію?».

На чому заробляють додатки для трекінгу циклу

За словами засновників додатку Flo, реклама — основне джерело заробітку, у той час як платні підписки поки не дають достатньо прибутку. Наразі близько 3% користувачок платять $10 на місяць за доступ до додаткових статей та досліджень.
Хоч додатки і мають сертифікати відповідно до правил конфіденційності і заявляють, що не продають дані третім особам, програма Ovia пропонує платну версію своєї програми роботодавцям, щоб ті могли відслідковувати, як багато співробітниць збирається у декрет.
Іда Тін, головний виконавчий директор Clue, яка є конкурентом Flo, виступає рішуче проти таргетованої реклами, бо вважає це надто агресивним маркетингом. Попри те, що Clue дозволяє науковцям використовувати дані користувачок та не виключає комерційного використання, компанія пообіцяла не продавати рекламу.

«Я мрію, аби люди читали умови використання, коли реєструються», — говорить Тін.
Clue робить акцент на аналітиці відміток у календарі. За детальний аналіз даних і прогноз майбутніх симптомів на основі попередніх циклів, програма знімає лише $1 на місяць. Clue не розголошують, скільки з 10 млн користувачок платять їм щомісяця. За словами Тін, інвестори, які вклали у додаток $30 млн, готові терпляче чекати.
Імовірно, ринок і надалі рухатиметься у напрямі поглибленого аналізу даних. Китайські жінки не бачать у цьому проблеми, каже Чай Ке, генеральний директор Dayima — китайського сервісу для трекінгу менструального циклу та жіночого здоров’я, який використовує особисту інформацію з дозволу користувачок. Але в усьому треба знати межу.

«Якщо ви знаєте, де жінка живе; знаєте, що вона вагітна; знаєте, в якій лікарні планує народжувати, і ваш продавець підійде до неї, коли вона повертатиметься додому з лікарні, — ось це вже занадто», — каже Чай Ке.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
FOMO OFF
Технології, ідея та кофаундери. Як запустити свій Google — гайд співзасновника Y Combinator Пола Грема
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
16 Квітня 2024, 09:00 14 хв читання
FOMO OFF
$1 млрд на рік, Маск та нерішучість. Чому Apple закрила проєкт свого автономного авто
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
02 Квітня 2024, 09:00 22 хв читання
FOMO OFF
Кричати в цифрову порожнечу. Як особистий бренд та самореклама змінили творчість
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
05 Березня 2024, 09:00 22 хв читання
FOMO OFF
Найбільша експериментальна лабораторія у світі. Чому не варто святкувати 20-річчя Facebook 
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
21 Лютого 2024, 09:00 14 хв читання
Завантаження...