Історії

Як утримати креативну команду — досвід Vertigo

02 Грудня 2019, 16:40
7 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

За 5 років існування креативної агенції Vertigo співробітники звільнялися за власним бажанням лише двічі. Команда розповідає, що вони роблять, аби понеділки в офісі були щасливими і люди не йшли з команди.


Vertigo — креативна агенція з власним відеопродакшеном. В офісі ми вигадуємо, пишемо, знімаємо, монтуємо, малюємо, досліджуємо, постимо — одним словом, живемо. Як і всі ви, до речі. Адже 8-9 годин робочого дня — це ⅓ доби.
«Ми любимо шуткувати, що створили офіс сімейного типу. У нас немає співробітників — є члени команди. Кожен має унікальні таланти, кожен чимось захоплюється, крім робочого функціоналу.
Пишеш вірші? Ми з задоволенням послухаємо. Граєш у театрі? З радістю сходимо до тебе на спектакль. Ми нікого не примушуємо — бажання формується абсолютно природно. Це нормальна здорова атмосфера в агенції», — говорить СEO агенції Максим Бичок.
Ось що ми робимо, щоб цю атмосферу підтримувати.

Креативні сніданки

Щосереди наша команда збирається на неформальні мітапи, ми називаємо їх креативні сніданки. За тиждень до зустрічі команда отримує спільне «домашнє завдання». Формат та механіка виконання завжди різні, в цьому й фішка. Наприклад, придумати та презентувати концепцію закладу чи розробити мерч. Звичайно, це не повинні бути повноцінні проєкти, які потребують розробки стратегії та маркетингового аналізу. Тут все простіше. Як хочеш, так і роби, тільки донеси свою ідею.
«Такі зустрічі згуртовують команду, розвивають творче мислення та заряджають на продуктивний день. А ще це додатковий привід провести час разом. Такий собі family-формат, як в американських фільмах.
Окрім демонстрації домашнього завдання ми обговорюємо, як у кожного пройшов тиждень, і при цьому передаємо по колу голову манекена. Цей формат не новий, він прийшов до нас з таборів, там це називається «свічка».
Чому манекен? Це було одне із завдань креативного сніданку: розмалювати голови манекенів на власний смак. Тепер у нас в офісі є Фредді Мерк’юрі, голова з безліччю наліпок, срібна голова.
Після таких посиденьок у нас назбирався неабиякий беклог ідей, і ми вже придумали, як їх використовувати», — каже креативний директор Влад Войцеховскі.

Лекторії

Креативні сніданки — не єдина фішка для розвитку команди. Щочетверга ми проводимо навчальні лекторії всередині агенції. Чітких тем немає, але вони повинні стосуватися нашої функціональності. Наприклад, нещодавно наш Head of Art розповідав про тренди в дизайні. Також лекторій може проходити у форматі перегляду вдалих кейсів чи навіть доповіді про актуальні меми (якщо це спонукає до творчості).
«Ми намагаємось створити відкриту культуру, яка дозволяє генерувати безліч ідей. Кожен член команди повинен мати можливість висловитися та запропонувати свої варіанти. Ніщо не вбиває креативність швидше, ніж неможливість вирішувати щось самостійно. Важливо дати команді свободу створювати те, що для них важливо», — пояснює директор з розвитку Кирило Тишкевич.
Гейміфікація в комунікації дозволяє робити помилки, знаходити оптимальні рішення та ефективно згуртовує колектив. Звичайно, такий тип спілкування з акцентом на зовнішню мотивацію підійде не всім. Ось чому зворотний зв’язок є обов’язковою умовою оптимального функціонування компанії.

Інвестиції в людей

Співробітник — це інвестиція, яку робить компанія, і від якої, звичайно, чекає повернення. Щоб отримати максимальну віддачу від команди, потрібно робити інвестиції протягом усього періоду роботи.
Співробітник відчуває себе більш цінним, коли роботодавець вкладає кошти в його навчання і розвиток. Якщо хтось захотів пройти курс стратега чи підтягнути англійську — без питань, ми обговорюємо суму та оплачуємо частково чи повністю. Коли всі разом проводимо вечір п’ятниці за переглядом фільму чи граємо у PlayStation і дуже хочеться гарячої піци, ніхто не витрачає власні кошти — для цього є картка для корпоративних витрат.
Ми не задобрюємо команду подарунками — наша мотиваційна система спонукає до розвитку і самореалізації кожного, тому всі охоче збираються разом, навіть якщо не буде презентів і фешенебельного банкету.

Тімбілдінг

У нашому суспільстві міцно прижилися корпоративні традиції — на корпоративи ми ходимо так само справно, як діти в школу. Та чи варто обмежуватись для цього лише календарними святами?
Поїздки в Пущу-Водицю, яхтинг, VR-квести, байдарки, пікніки, картинг, творча вилазка на Щекавицю — це невичерпний список наших спільних тусовок за рік. Вони не прив’язані до конкретних подій і не мають певної бізнес-мети. Ми просто це любимо, нас це надихає, а головне — у нас усіх є бажання.

Трекінг ефективності

«Двічі на рік ми проводимо так звану евалюацію, але не в її класичному розумінні. Це своєрідна аналітика нашої роботи, де об’єктом оцінки виступає не персонал (як у класичному варіанті), а саме місце роботи, тобто агенція. Так ми з’ясовуємо, чим незадоволена команда і що потрібно змінити.
Ми не ускладнюємо процес і не створюємо масивних анкет або скриньку довіри. Наша анкета складається з 4 простих питань. Після анкетування кожен співробітник зустрічається з топ-менеджерами агенції та наодинці обговорює всі питання, які його турбують. Ми враховуємо цю інформацію, коли ухвалюємо управлінські рішення», — розповідає Денис Мартинов, Managing Director.

У нас немає жорсткої системи контролю за працівниками: ми не відстежуємо точний час приходу на роботу, кількість перекурів чи години обіду. Ефективність ми вимірюємо не кількістю годин на робочому місці, а якістю виконаних завдань. Байдуже, пішло на нього 2 години чи весь день.

Звісно, багато залежить від формату. Писати пост цілий день — щонайменше дивно. Але важливий сам принцип: ніхто не стоятиме над людиною з нагайкою та секундоміром.

Висновки

З урахуванням вищесказаного, ось декілька порад для того, щоб ваші понеділки в офісі теж були щасливими:

  • Не присвоюйте членам команди ролі — дайте їм можливість вирішувати та помилятися незалежно від робочого статусу.
  • Проводьте креативні зустрічі чи неформальні посиденьки. Додайте трішки фану в роботу команди. Люди повинні бігти в офіс не заради зарплати, а тому, що їм там комфортно та цікаво.
  • Дозволяйте членам команди навчати один одного, ділитися інформацією у форматі, який для них є найбільш комфортним.
  • Завжди давайте зворотний зв’язок, не соромтесь ставити питання чи обговорювати щось.
  • Заохочуйте співробітників не тільки матеріально, а й морально. Підтримуйте їхні ініціативи, допомагайте поліпшувати наявні навички та розвивати нові.
  • Станьте другом та наставником для своєї команди, говоріть з ними однією мовою та делегуйте правильно. Відмовтесь від «ти повинен», «негайно зроби» на користь «нам необхідно», «потрібно оперативно зреагувати».
  • Вчіться співчувати та ставити себе на місце кожного члена команди.
  • Робіть інколи щось разом без конкретної бізнес-мети й прорахунків.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Історії
Натхнення на мільярд. Що таке мотиваційна література і чому нам (не)варто її читати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Грудня 2020, 09:30 9 хв читання
Історії
245 000 транзакцій на добро. Як monobank та «Кураж» запустили благодійність у смартфоні
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
27 Листопада 2020, 09:20 5 хв читання
Історії
Брехня — нова правда. Що таке діпфейки та як їх розпізнати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
02 Листопада 2020, 08:16 4 хв читання
Історії
Країна в кишені. Як ми оживили пам’ятки культури за допомогою AR-технологій
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
29 Жовтня 2020, 11:41 7 хв читання
Завантаження...