Історії

«В юриспруденції всі злі й кричать. Я думала — хай воно все згорить». Як я з юриста стала аккаунтом

22 Липня 2019, 13:36
6 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Нина Дэй
Ніна Дей Журналістка, автор спецпроєктів для Vector
Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Полишати затишну зону комфорту і щось змінювати (будь то місто, професія чи життя загалом) завжди страшно і ризиковано — раптом не вийде? Троє наших героїнь не побоялися, і у них вийшло. Вони зважилися на кардинальну зміну роду занять і перейшли з різних сфер у рекламну індустрію. У цьому матеріалі розповідаємо другу історію серії (першу можна знайти тут) — про юридичне минуле аккаунт-менеджерки креативної агенції Arriba! Юлії Гапон.

Юлія Гапон. Фото: Артем Галкін


У 9 класі я вирішила, що хочу стати супергероєм, який рятує людей у складних життєвих ситуаціях — адвокатом. Я отримала ступінь магістра з правознавства і не захотіла повертатися у рідне місто, тому пішла стажуватися в юридичну компанію. Після завершення мені запропонували роботу у практиці з вирішення спорів.

Переваги та недоліки роботи юриста

Я працювала молодшим юристом. Спершу готувала документи для суду, а за пів року мені запропонували вести найпростіші справи та представляти інтереси клієнта в суді.

Мені подобався стан ейфорії після перших засідань. Кожне твоє слово має значення для судді, тож не можна говорити абищо. Це лячно. Та скільки б не реформували нашу судову систему, вона залишається недосконалою.

Я зрозуміла, що ситуації з розряду «Форс-мажорів», де Гарві Спектр досягає успіху завдяки своїм промовам, трапляються лише в Америці чи Європі. В нашій країні таке не спрацює. Ти можеш бути крутим юристом, але якщо інша сторона «вплинула» на суддю — твої старання марні. В такі моменти особливо гостро відчуваєш свою безпомічність.

Бути юристом — це постійний стрес. Клієнт майже ніколи не дзвонить, щоб подякувати за роботу — тільки щоб повідомити про нову проблему. Ти повинен терміново все кинути і бігти на допомогу.

У суді чи в податковій — на тебе скрізь наїжджають. Всі негативні та роздратовані, ніхто не похвалить твою зачіску та не побажає гарного дня. Всі заспані, злі й кричать. Я зрозуміла, що не хочу спілкуватися з цими людьми й чути постійні образи. Думала — нехай воно все згорить. Я не готова покласти своє життя на боротьбу з системою.
Одного разу мене відправили у Київ на судове засідання. Сторона-опонент уже домовилась із суддею і мені сказали, що змінити нічого не вийде, але їхати однаково треба «для галочки». Це була остання крапля.

Дій!

Я давно міркувала, куди йти далі. Якось почула новомодне слово «SMM-ник» і того ж дня знайшла вакансію копірайтера для Instagram. Подумала, що писати вмію, під час обідньої перерви пішла на співбесіду, і мою кандидатуру затвердили. За три дні мене вже чекали на новому робочому місці.
Грошового запасу в мене практично не було. Я відклала 8000 грн і планувала, що після звільнення одразу знайду іншу роботу — так пощастило. На збережені кошти я жила місяць: цього вистачило на оренду квартири, їжу та транспорт. В юридичній компанії на момент звільнення я отримувала менше, ніж за перший місяць роботи в SMM.

З нуля у новій сфері я отримала більше, ніж після 6 років навчання та 2 років роботи за спеціальністю.

Страхи

Фактично я «викинула» шість років навчання, два роки роботи за фахом та почала все спочатку. Було страшно, спрацювало стереотипне мислення наших батьків: відразу нічого не буває, потрібно довго і тяжко працювати. Та й самі батьки просили мене не вирішувати зопалу.

Я боялася, що скажуть інші. Багато знайомих говорили, що немає сенсу змінювати професію, якщо я вже маю вищу освіту. Вони вважали це дурістю.

Мені здавалося, що я більше нічого не вмію. В юриспруденції тобі часто натякають, що ти нічого не вартий. Ці страхи й справді вагомі, але коли ти емоційно на межі, то не зважаєш на них.

Нова сфера

Ще зі шкільних часів мені подобалося писати, тому я вирішила спробувати свої сили у цьому напрямі. Коли працювала SMM-мником, дивилась круті рекламні ролики й не знала слів «інстайт» чи «месседж». Згодом моє коло спілкування змінилося: я дізналася, що таке креативна агенція, хто такі Banda та Федорів, підписалась на них у соцмережах і лише тоді зрозуміла, що копірайтери вигадують ідеї, а не тільки пишуть тексти.
Щоб зрозуміти, як влаштована сфера, я пішла на курс «Писанина», а потім на 5-місячний курс рекламної комунікації. За тиждень після закінчення першого курсу мене запросили на співбесіду в Arriba! на позицію аккаунт-менеджера. Я була готова працювати там навіть вантажником. Було кумедно: я погодилась на роботу лише тому, що це Arriba!, хоча взагалі не уявляла, хто такий аккаунт. Вирішила, що з усім розберуся на місці. І ось вже пів року розбираюсь.

Я працюю у рекламній сфері півтора року і поки не жалкую. Мені пропонували роботу юриста в ІТ-компанії на гарних умовах, але я відмовилась — і навіть серце не йокнуло.

Реклама цікавіша та динамічніша за юриспруденцію. У праві рідко змінюється теорія, тож твої знання стабільні. В рекламі ти «прокачуєшся» в різних напрямах, адже клієнти бувають різні. З мого досвіду, у рекламі ти швидше досягнеш матеріального успіху, ніж у юридичній сфері.

Корисні навички

Юристи значно більш організовані та відповідальніші за креативників. Це допомагає мені планувати задачі, фокусуватися та нести відповідальність за свою команду. Робота юриста навчила мене доступно та лаконічно доносити свою думку, не боятися виступати перед аудиторією. Це дуже важливо і для аккаунт-менеджера. Тож я називаю себе творчо-організованою.

Що далі

Коли я пішла у вільне плавання з юриспруденції, то зрозуміла, що я Бетмен. Мені не страшно поринати у щось нове. Мені подобається те, чим я займаюсь, але не знаю, ким буду за п’ять років. Якщо я зможу відкрити ресторан, то чому б і ні?

Поради

Слухайте самих себе. Поруч завжди будуть люди, які відмовлятимуть вас від змін. Якщо розумієте, що хочете спробувати щось нове — робіть і не слухайте нікого. Інакше страх вас здолає. Будьте трохи наївними, інфантильними та майте дитячу віру. Оточіть себе надихаючими людьми та дійте.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Історії
Натхнення на мільярд. Що таке мотиваційна література і чому нам (не)варто її читати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Грудня 2020, 09:30 9 хв читання
Історії
245 000 транзакцій на добро. Як monobank та «Кураж» запустили благодійність у смартфоні
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
27 Листопада 2020, 09:20 5 хв читання
Історії
Брехня — нова правда. Що таке діпфейки та як їх розпізнати?
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
02 Листопада 2020, 08:16 4 хв читання
Історії
Країна в кишені. Як ми оживили пам’ятки культури за допомогою AR-технологій
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
29 Жовтня 2020, 11:41 7 хв читання
Завантаження...