НОВИНИ

Ізраїльська NSO Group допомагала урядам 10 країн стежити за журналістами та активістами

19 Липня 2021, 15:57
3 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Настя
Анастасія Шкальова Авторка, пишу про інновації та нетривіальні бізнес-історії
Ізраїльська NSO Group допомагала урядам 10 країн стежити за журналістами та активістами
Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Уряди десяти країн співпрацювали з ізраїльською компанією, яка з допомогою своєї програми Pegasus стежила за журналістами та правозахисниками. Загалом у базі понад 180 журналістів із 45 країн, пише The Guardian.

Що сталося

Уряди понад 10 країн світу використовували програмне забезпечення Pegasus Project ізраїльської компанії NSO Group для стеження за журналістами, правозахисниками та активістами з різних країн світу, повідомили в своєму розслідуванні 17 авторитетних медіа (The Washington Post, The Guardian та інші) за підтримки Amnesty International.

Отримана база містить 50 000 мобільних номерів. Журналісти змогли ідентифікувати більше 1000 номерів. В Amnesty International встановили, що 23 журналістські телефони були заражені вірусом, а ще на 14 збереглися спроби злому.

Хто користувався програмою

Серед урядів, які використовували програму, — ОАЕ, Азербайджан, Угорщина, Мексика, Бахрейн, Індія, Саудівська Аравія, Марокко та Руанда. Найбільший клієнт — Мексика, яка зробила запит на понад 15 000 номерів.

Серед потенційних жертв Pegasus виявили 180 редакторів і журналістів — The Financial Times, CNN, The New York Times, Associated Press, Reuters та інші. У списку є телефони родичів убитого журналіста з Саудівської Аравії Джамаля Хашоггі та мексиканского репортера Сесіліо Пеніда Бірта, який загинув у 2017 році.

NSO заперечує «брехливі твердження» про своїх клієнтів. «Компанія завжди стверджувала, що не експлуатує системи, які вона продає перевіреним державним клієнтам, і не має доступу до даних своїх клієнтів», — заявили в NSO.

Що відомо про NSO

NSO Group — ізраїльська компанія, заснована у 2010 році. За словами розробників, ПО Pegasus автоматизує процеси клієнтів. Журналісти ж стверджують, що вона дозволяє стежити за мобільними телефонами, використовуючи вразливості нульового дня. Це такі вразливості, які ще не відомі користувачам чи розробникам ПО, а тому не мають механізмів захисту.

Після злому пристрою треті особи отримують можливість стежити за місцем розташування користувача, завантажувати будь-яку інформацію з телефону, записувати розмови і активувати мікрофон.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

Завантаження...