Суспільство

Чого держава може навчитися у технологічних платформ. Уривок з книги «ХЗ. Хто знає, яким буде майбутнє»

29 Квітня 2019, 17:13
5 хв читання
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
Додати в закладки

Будь-яку статтю можна зберегти в закладки на сайті, щоб прочитати її пізніше.

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.
Режим читання

Режим читання збільшує текст, прибирає все зайве зі сторінки та дає можливість зосередитися на матеріалі. Тут ви можете вимкнути його в будь-який момент.

Технологічним платформам і держорганам слід учитися одне в одного, вважає технологічний футуролог і засновник компанії O’Reilly Media Тім О’Райлі, якого називають Оракулом Кремнієвої долини. Чого саме — він пояснює у своїй книзі «ХЗ. Хто знає, яким буде майбутнє». Ми публікуємо уривок з неї, а повну версію можна придбати на сайті видавництва «Наш формат».

Кожна технологічна і кожна державна платформа має надавати важливі послуги, на яких базуються «додатки» або інші послуги

Американська економіка побудована насамперед на «вільному ринку», але без фундаментальної інфраструктури нічого б не вийшло. У 1930-х роках державна корпорація із судноплавства Tennessee Valley Authority та Адміністрація електрифікації сільських районів США побудували дамби, створили системи розподілу електроенергії і донесли до суспільства, що доступ до електроенергії — право кожного громадянина.
У галузі телекомунікацій Федеральна комісія з питань зв’язку постановила забезпечити універсальність послуг. Американська система автошляхів, створена в 1950-х роках, сприяла торгівлі між штатами і зростанню економіки.
Усе це — найважливіші платформні послуги США, подібні до послуг платформи iPhone, що надає користувачам доступ до процесора, пам’яті, системи тачскрін і функцій у телефоні, чи послуг платформи App Store, що забезпечує систему продажу, оплати, безпеки й реклами додатків.

Кожна платформа має надавати послуги, дотримуючись певних законів

Якби Google погодилася видавати в результатах пошуку низькоякісну інформацію деяких компаній, користувачі надали б перевагу Microsoft Bing чи ще якійсь пошуковій системі.
Google інвестувала великі кошти, визначаючи чіткі правила свого пошуковика і караючи порушників. Якби через App Store ви завантажили додаток, який викрав ваші особисті дані чи гроші, ви б двічі подумали, перш ніж завантажувати ще один. Тому Apple дбає про систему безпеки, гарантії якості й моніторинг інфраструктури, щоб уникнути таких прикрощів.
Для технологічних і державних платформ закони — це не лише чесність і надійність, а ще й важлива умова торгівлі: люди не ведуть бізнесу, коли не можуть розраховувати на дотримання правил.

Кожна платформа має інвестувати в інновації, щоб відкривати дедалі більше можливостей

Мультитач-інтерфейс iPhone був інновацією, що прислужилася не тільки Apple, а й багатьом користувачам та розробникам, які взяли цю платформу за основу. Так само інвестиції держави у революційні інновації можуть дати неочікуваний прорив.
Технологію цифрових обчислень розробили військові під час Другої світової війни, і лише згодом вона стала доступною широкому загалу. Компанія IBM, виробник механічних табуляторів, скористалася цією технологією і здобула монополію за нової доби. Інвестиції воєнних часів дали поштовх розвитку аерокосмічної промисловості й виробництву пластику й хімічної продукції.
Під час «холодної війни» військовий сектор розробив такі технології, як інтернет і GPS-супутники, які, потрапивши до приватного сектору, створили той цифровий світ, де ми нині живемо.
Нещодавні ініціативи, зокрема Проект геному людини та проект Білого дому BRAIN, виводять технології у нові галузі. Цілком можливо, назріває новий технологічний бум, нова платформа і нова економіка. Можливо, невдовзі цифровий простір, що нині заполонив наше життя, стане буденністю, так само як попередні «єдинороги».

Кожна платформа має заробляти на своїх послугах

Розробники, що працюють на приватній платформі App Store, погодилися віддавати Apple 30%, з огляду на численні послуги, які компанія надає економічній системі.
Люди рідко замислюються, що платформи Uber та Lyft знімають комісію зі своїх водіїв, а платформа Amazon — із продавців. У демократичному суспільстві люди добровільно сплачують податки, щоб реалізувати спільні завдання. Народ фінансує платформу, на якій побудоване суспільство.

У закритому суспільстві можновладці тягнуть гроші з користувачів платформи. Так чи інакше платити доводиться. Питання тільки в тому, скільки і чи виправдані витрати.

Кожна платформа має працювати результативно

Якщо додаток, а то й узагалі телефон — повільний, ненадійний чи незручний, користувач шукає кращих альтернатив. Останніми роками народ у США дедалі більше зневажає владу і її роль у суспільстві: мовляв, державний сектор завеликий, неефективний і далекий від людей. Як будь-якій системі, що наростала сотнями років, державній структурі, процесам і нормам американської держави потрібне серйозне перезавантаження.
На виборах 2016 року невдоволення системою призвело до безпрецедентної зміни політичного курсу, що тільки починає даватися взнаки. Швидше за все мої обурені співвітчизники не усвідомлюють, що в США механізми перезавантаження державної платформи ХХІ століття вже формуються.

Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
КРЕАТИВ
Труп «єдинорога» після гучного успіху: що сталося з сервісом привітань від знаменитостей Cameo
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
12 Квітня 2024, 09:00 9 хв читання
КРЕАТИВ
«Магічна» паличка, що економить гроші. Як працює контекстна реклама — гайд з РРС
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
03 Квітня 2024, 09:00 11 хв читання
FOMO OFF
Кричати в цифрову порожнечу. Як особистий бренд та самореклама змінили творчість
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
05 Березня 2024, 09:00 22 хв читання
Досвід і думки
Як завіралитися в соцмережах та отримати 100 000 нових користувачів за 3 тижні — кейс xTiles
Матеріал успішно додано в закладки Досягнуто максимальної кількості закладок
17 Лютого 2024, 15:00 10 хв читання
Завантаження...